Συνεχίζεται η επενδυτική ώθηση -αλλά πιο συγκρατημένα- της Ευρωζώνης και για το Μάιο στο χρηματοοικονομικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ για το ισοζύγιο πληρωμών
Υψηλότερο από τον προηγούμενο μήνα καταγράφεται και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Άμεσες επενδύσεις
Σημαντική ώθηση σε βάση δωδεκαμήνου έως τον Μάιο του 2025 παρατηρείται στις άμεσες επενδύσεις στην Ευρωζώνη, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα παρατηρούνταν εξαιρετικά υψηλά ποσά αποεπενδύσεων.
Συγκεκριμένα, για τις άμεσες επενδύσεις, οι κάτοικοι της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν καθαρές επενδύσεις ύψους 200 δισεκ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκτός της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση έως τον Μάιο του 2025, μετά από καθαρές αποεπενδύσεις ύψους 215 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι επενδύσεις αυτές είναι κατά 66 δισεκ. αυξημένες σε σχέση με το δωδεκάμηνο έως τον Απρίλιο, όπου είχαν ανέλθει στα 134 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη, οι μη κάτοικοι της Ευρωζώνη επένδυσαν καθαρά 126 δισεκ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης για τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2025, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι καταγράφονταν καθαρές αποεπενδύσεις ύψους 398 δισεκ. ευρώ. Η εικόνα διαμορφώνεται σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όπου σε ετήσια βάση είχαν καταγραφεί αποεπενδύσεις ύψους 20 δισεκ. ευρώ σε καθαρούς όρους.
Χαρτοφυλάκια
Πιο υποτονική καταγράφεται η εικόνα για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, σε ετήσια βάση έως το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε θετικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, οι καθαρές αγορές μετοχών εκτός της Ευρωζώνης από τους κατοίκους της αυξήθηκαν σε 203 δισεκ. ευρώ τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2025, από 84 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι καθαρές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης από μη κατοίκους αυξήθηκαν σε 395 δισεκ. ευρώ τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2025, από 275 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι το δωδεκάμηνο έως τον Απρίλιο του 2025 και οι δύο κατηγορίες ανέρχονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στα 690 δισεκ. ευρώ.
Όσον αφορά τα ομόλογα, οι καθαρές αγορές αυτών εκτός της Ευρωζώνης από κατοίκους της αυξήθηκαν σε 555 δισεκ. ευρώ, από 490 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, με τους μη κατοίκους της να αγοράζουν ομόλογα της Ευρωζώνης ύψους 349 δισεκ. ευρώ σε καθαρούς όρους, μειωμένα σε σχέση με τα 426 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για το δωδεκάμηνο έως τον Απρίλιο του ’25.
Λοιπές επενδύσεις
Στις λοιπές επενδύσεις, οι κάτοικοι της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν καθαρές αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων εκτός της ζώνης του ευρώ ύψους 518 δισεκ. ευρώ τους 12 μήνες έως τον Μάιο φέτος, ενώ το ίδιο ποσό πέρυσι ανερχόταν στα 212 δισεκ. ευρώ. Η καθαρή ανάληψη υποχρεώσεων ήταν 172 δισεκ. ευρώ όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 104 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Αυξημένο καταγράφηκε το πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα που κατέγραψε μείωση, όμως σε ετήσια βάση καταγράφει μείωση.
Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του μήνα ανήλθε στα 32 δισεκ. ευρώ τον Μάιο του 2025, αυξημένο κατά 13 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση μέχρι τον Μάιο του 2025, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 333 δισεκ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), έναντι πλεονάσματος 364 δισεκ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) ένα χρόνο νωρίτερα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μετατόπιση από πλεόνασμα σε έλλειμμα για τα πρωτογενή εισοδήματα, αλλά και σε μεγαλύτερο έλλειμμα για τα δευτερογενή εισοδήματα, ενώ και στις υπηρεσίες καταγράφηκε μείωση του πλεονάσματος.
Ενεργητικό και αποθεματικό
Επίσης, στο ισοζύγιο πληρωμών φαίνεται ενισχυμένο το καθαρό εξωτερικό ενεργητικό των ΝΧΙ της Ευρωζώνης κατά 417 δισεκ. ευρώ το 12μηνο έως τον Μάιο του 2025. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του ισοζυγίου κεφαλαίων και, σε μικρότερο βαθμό, από τις καθαρές εισροές των μη ΝΧΙ της ζώνης του ευρώ σε λοιπές επενδύσεις, καθώς και από τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε μετοχές και χρεόγραφα.
Τέλος, για το Μάιο του 2025 το απόθεμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων του Ευρωσυστήματος αυξήθηκε σε 1.507,7 δισεκ. ευρώ από 1.496,9 δισεκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με την αύξηση αυτή να οφείλεται κυρίως στις θετικές μεταβολές των τιμών και, σε μικρότερο βαθμό, στις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και στις θετικές μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.