Skip to main content

Στη σκιά του πολέμου οι ρωσικές τράπεζες αναζητούν κρατική διάσωση

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διερευνούν την πιθανότητα κρατικής διάσωσης καθώς οι δανειολήπτες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους

Τις πλάτες της Μόσχας επιθυμούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ρωσικές τράπεζες καθώς οι δανειολήπτες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Τουλάχιστον τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διερευνούν την πιθανότητα κρατικής διάσωσης και το ενδεχόμενο να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg News, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η χώρα αισθάνεται την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι τράπεζες έχουν συζητήσει εσωτερικά πώς θα θέσουν την προοπτική διάσωσης στην κεντρική τράπεζα, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο. Η συζήτηση αυτή προκύπτει από την εκτίμησή τους ότι το επίπεδο των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ χειρότερο από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου και σχετικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, το όποιο αίτημα διάσωσης θα εξαρτηθεί από τη συνεχή αύξηση του όγκου των επισφαλών δανείων κατά το επόμενο έτος. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι συζητήσεις γίνονται πιο επείγουσες σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Η εικόνα του τραπεζικού συστήματος στη Ρωσία εκτιμάται καλή. Ωστόσο, θεωρείται ότι έχει δοθεί οδηγία στις τράπεζες να μην αποκαλύπτουν τα πλήρη στοιχεία των επισφαλών δανείων και αντ’ αυτού να αναδιαρθρώνουν τα βιβλία τους για να παρουσιάζουν μια πιο υγιή εικόνα. Επισήμως έτσι τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που καταγράφηκαν σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις και τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις ρωσικές αρχές.

Αλλά αυτή η τακτική μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, με μια κατάσταση που απαιτεί την υποστήριξη της Μόσχας. Η οικονομία της Ρωσίας δέχεται πιέσεις από το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, την απώλεια ανθρώπινου δυναμικού (είτε για να στελεχώσουν τις ένοπλες δυνάμεις είτε γιατί φεύγουν στο εξωτερικό), και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία απειλεί μια σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση.

Η ρωσική οικονομία

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 4,3% πέρυσι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, υποστηριζόμενη από τη διοχέτευση πόρων από τη Μόσχα στον πόλεμο. Ένα ρούβλι στα τρία που δαπανά η Μόσχα πηγαίνει στον στρατό.

Ωστόσο, ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, ένας σημαντικός δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από την έναρξη του πολέμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται.

Παράλληλα, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος. Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν μέτρια αύξηση του ΑΕΠ, της τάξης του 0,5%, παρά τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχουν επίσης ανεβάσει τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά.

Τα οικονομικά της κυβέρνησης δέχονται επίσης πιέσεις από τις μεγάλες πληρωμές μπόνους και τις προσφορές υψηλών μισθών ως «τυράκι» για τους στρατιώτες στο μέτωπο, αν και αυτά έχουν βοηθήσει στη στήριξη των οικονομικών των οικογενειών των στρατευμάτων.

Τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο έχουν επίσης μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι, αφού η τιμή του βαρελιού στις διεθνείς αγορές -οι οποίες δεν είναι όλες προσβάσιμες στη Ρωσία- μειώθηκε από 85 δολάρια (63 λίρες) πριν από ένα χρόνο σε 67 δολάρια τώρα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το ρούβλι θα υποτιμηθεί έως και 30% έναντι του δολαρίου φέτος, μια εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος των εισαγωγών στη Ρωσία.

Επίσης η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τελικά δασμούς 100% στις αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων από χώρες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως έχει απειλήσει να πράξει στην περίπτωση που ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν καταλήξει σε συμφωνία για την Ουκρανία.