Με την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας X8155 Κίνας–Ευρώπης από τον Διεθνή Λιμενικό Σταθμό Σιάν της επαρχίας Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας στον προορισμό Ντούισμπουργκ της Γερμανίας στις 21η Ιουνίου, μεταφέροντας ανταλλακτικά αυτοκινήτων, οθόνες LED και άλλα αγαθά, ο συνολικός αριθμός των αμαξοστοιχιών Κίνας-Ευρώπης με προγραμματισμένο ωράριο ξεπέρασε τα 1.000.
Σε σύγκριση με τα συμβατικά τρένα Κίνας–Ευρώπης, οι αμαξοστοιχίες Κίνας–Ευρώπης με προγραμματισμένο ωράριο προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα. Λειτουργούν βάσει προκαθορισμένων αριθμών συρμών, συγκεκριμένων διαδρομών και σταθερών ωρών αναχώρησης, διέλευσης συνόρων και άφιξης. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει την ομαλή διασύνδεση μεταξύ ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και με τις διαφορές στο εύρος τροχιάς.
Σταθερή αύξηση έχουν καταγράψει τα προγραμματισμένα σιδηροδρομικά τρένα Κίνας-Ευρώπης από την έναρξη του πρώτου δρομολογίου τον Οκτώβριο του 2022.
Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη καταρτιστεί και εφαρμοστεί τρεις σειρές πλήρους χρονοδιαγράμματος, με τη λειτουργία 17 τρένων εβδομαδιαίως σε 11 διαδρομές, προσφέροντας στους πελάτες τη σταθερή προοπτική για την παραγωγή, τα logistics, το εμπόριο και τη ρευστότητα κεφαλαίου.
Όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος της Κρατικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων της Κίνας, η μέση αξία φορτίου ανά κοντέινερ στα τρένα Κίνας–Ευρώπης με προγραμματισμένο ωράριο είναι περίπου 41% υψηλότερη από τα συμβατικά τρένα, ενώ το συνολικό φορτίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 98.000 μονάδες (TEU). «Τα προγραμματισμένα τρένα είναι ιδανικά για τη μεταφορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οπτοηλεκτρονικές συσκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός και όργανα ακριβείας», υπογράμμισε ο κ. Λιν Χαϊφένγκ.
Η σταθερή λειτουργία των αμαξοστοιχιών με προκαθορισμένο ωράριο συμβάλλει στη μείωση του χρόνου επιστροφής κεφαλαίου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ελκύοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των αμαξοστοιχιών Κίνας-Ευρώπης με προγραμματισμένο ωράριο καθίσταται εφικτή χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Καθ’ όλη τη διαδρομή από την Κίνα προς την Ευρώπη, οι αμαξοστοιχίες διέρχονται από σιδηροδρομικά δίκτυα διαφορετικού εύρους τροχιάς, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διαδικασία μεταφόρτωσης.
Σύμφωνα με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Εταιρείας Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων Σιδηροδρόμων Κίνας, οι εθνικές σιδηροδρομικές διοικήσεις ανταλλάσσουν εγκαίρως κρίσιμες πληροφορίες, προετοιμάζοντας εκ των προτέρων τους απαραίτητους συρμούς μεταφόρτωσης στους συνοριακούς σταθμούς.
Παράλληλα, δίνεται προτεραιότητα τόσο στις μεταφορτωτικές διαδικασίες όσο και στους τελωνειακούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση υψηλής αποδοτικότητας στα σημεία διασύνδεσης και την εύρυθμη ολοκλήρωση του συνολικού δρομολογίου των αμαξοστοιχιών.
Τόνισε στο τέλος ο ίδιος υπεύθυνος ότι η χώρα θα ενισχύσει περαιτέρω την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις σιδηροδρομικές αρχές των χωρών κατά τη διαδρομή, σκοπεύοντας στην προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης των δρομολογίων Κίνας-Ευρώπης προς κατευθύνσεις υψηλότερης ποιότητας, μεγαλύτερης αποδοτικότητας και αυξημένης ασφάλειας.