Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η υποβολή του 6ου αιτήματος εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στο να προχωρήσει η Ελλάδα στην υποβολή του ήταν η έγκριση του Αναθεωρημένου Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από τη Κομισιόν στα τέλη Ιουνίου ενώ η τελική έγκριση από το Εcofin αναμένεται την Παρασκευή 18 του μηνός. Από το ποσό αυτό, 2,1 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιχορηγήσεων και 1,8 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, το Νοέμβριο η Ελλάδα σχεδιάζει να καταθέσει το 7ο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Με βάση την πορεία υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0», η Ελλάδα έχει λάβει ήδη το 59,4% των πόρων που δικαιούται, ποσό που αντιστοιχεί σε 18,2 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του έτους η Ελλάδα να έχει αιτηθεί συνολικά και να έχει λάβει το 80% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την εκταμίευση του 6ου αιτήματος, η Ελλάδα θα έχει λάβει το 71% των συνολικών πόρων.
Όσον αφορά τα δάνεια, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί 478 δάνεια εκ των οποίων τα 265 (55,4%) αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 1,8% με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη. Το ποσό των δανείων ανέρχεται σε 16,47 δις. ευρώ (7,19 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 5,43 δις. ευρώ προέρχονται από δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες και 3,84 δις. ευρώ από ίδια συμμετοχή επενδυτών) εκ των οποίων τα 2,79 δις. ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης
Το Αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» δεν οδηγεί σε μείωση των πόρων από το ΤΑΑ αλλά προβλέπει την ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων από τους διαθέσιμους πόρους που προέκυψαν από τη μεταφορά έργων, όπως τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση των 7 Canadair σε χρηματοδοτικά εργαλεία μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, από δράσεις που αξιολογήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, λόγω αντικειμενικών συνθηκών (π.χ. λόγω άγονης έκβασης διαγωνισμών), όπως ενδεικτικά η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων, η ψηφιοποίηση του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας, και το φράγμα Αλμωπαίου.
Στη δράση της Ηλεκτροκίνησης, η μη ανταπόκριση της αγοράς οδήγησε στην αντικατάσταση των προγραμμάτων «Πράσινα Ταξί» και «Φορτίζω παντού» με την προμήθεια 175 ηλεκτρικών λεωφορείων για τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Στη λίστα των έργων που έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται :
- Έξυπνα συστήματα με χρήση νέων τεχνολογιών για την ασφάλεια 10 μεγάλων σιδηροδρομικών σηράγγων.
- Έξυπνες διαβάσεις σε σχολεία και έξυπνα δίκτυα LED φωτισμού με απομακρυσμένη διαχείριση.
- Προμήθεια 2 επιπλέον αεροσκαφών για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.
- Χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τον εντοπισμό και την αποτροπή της παράνομης δόμησης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται το 2026. Οι χώρες καλούνται να «κλείσουν» τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν θέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2026. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πληρωμές και οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια που λαμβάνεται για την εκπλήρωση των ορόσημων και στόχων. Ομοίως, οι τροποποιήσεις των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν μπορούν να εγκριθούν μετά τις 31 Αυγούστου 2026.
Η προθεσμία για την υποβολή από τα κράτη-μέλη του τελευταίου αιτήματος πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την αξιολόγηση, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2026.