Η Γαλλία πρέπει να δράσει γρήγορα για να αποφύγει να «συνθλιβεί» από το δημόσιο χρέος της, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, καθώς ετοιμαζόταν να σκιαγραφήσει περικοπές στον προϋπολογισμό της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε στον Μπαϊρού το καθήκον της αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών με τον προϋπολογισμό του 2026, μετά την δική του κίνηση να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές πέρυσι που οδήγησε σε ένα κοινοβούλιο που ήταν πολύ διχασμένο για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δαπάνη της χώρας και ένα απροσδόκητο έλλειμμα φόρων.
Το επί χρόνια «γεράκι» του χρέους, ο Μπαϊρού, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Γάλλους ότι οι μεγάλες θυσίες είναι αναπόφευκτες, αν και οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο.
«Είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό, πριν μας συντρίψει το χρέος», δήλωσε ο Μπαϊρού σε ομιλία του σε βουλευτές, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δημοσιογράφους.
Κατάργηση αργιών
Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την κατάργηση δύο αργιών, αναφέροντας για παράδειγμα τη Δευτέρα του Πάσχα και την 8η Μαΐου.
Μια εθνική αργία στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, η 8η Μαΐου έχει ιστορική σημασία, καθώς τιμά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αναφορά στην Ελλάδα
Είπε ότι οι Γάλλοι δεν πρέπει να ξεχάσουν την εμπειρία της Ελλάδας, η οποία πέρασε μια ολοκληρωμένη κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία και χρειάστηκε πολλαπλές διεθνείς διασώσεις και χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
«Είναι αργά, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος», δήλωσε ο Μπαϊρού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες και έπρεπε να αλλάξει.
Η περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών, οι οποίες θα αναλυθούν σε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα, πιθανότατα θα περιλαμβάνει το πάγωμα των περισσότερων κοινωνικών παροχών, ενώ ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις πιθανότατα θα περιοριστούν.
Ο Μπαϊρού, ένας βετεράνος κεντρώος, πρέπει να πείσει τις τάξεις της αντιπολίτευσης στο διασπασμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας να ανεχθούν τουλάχιστον τις περικοπές του ή να διακινδυνεύσουν να αντιμετωπίσουν μια πρόταση μομφής όπως αυτή που ανέτρεψε τον προκάτοχό του τον Δεκέμβριο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025.
Εάν αποτύχει, μια νέα πολιτική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και να αυξήσει το κόστος των πληρωμών τόκων, οι οποίες ήδη πρόκειται να γίνουν η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, με πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οποιοσδήποτε κίνδυνος πρότασης μομφής πιθανότατα θα εδραιωθεί μόνο όταν ένα λεπτομερές νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.
Δαπάνες για την άμυνα
Όταν ανακοίνωσε μια νέα αύξηση στις αμυντικές δαπάνες την Κυριακή, ο Μακρόν προέτρεψε τους νομοθέτες να μην ξεκινήσουν άλλη πρόταση μομφής, λέγοντας ότι αυτή του Δεκεμβρίου έβλαψε τις εταιρείες και καθυστέρησε την αμυντική ενίσχυση καθυστερώντας τον προϋπολογισμό του 2025.
«Αυτή η ψηφοφορία καθυστέρησε τον αμυντικό προϋπολογισμό. Τώρα εναπόκειται στην κυβέρνηση να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια εγκαίρως, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε πιο γρήγορα, να παράγουμε πιο γρήγορα», είπε.
Τα αριστερά κόμματα πιθανότατα θα διστάσουν στις περικοπές στις κοινωνικές παροχές, ενώ η ακροδεξιά προειδοποιεί ότι ένα ευρύ πάγωμα δαπανών είναι άδικο για τους Γάλλους πολίτες και θα μπορούσε να τους ωθήσει να αντιταχθούν στα σχέδια του Μπαϊρού.
Στα δύο τελευταία χρόνια της δεύτερης θητείας του, η δραματική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών μπορεί να αμαυρώσει την κληρονομιά του Μακρόν.
Ως πολιτικός αουτσάιντερ, εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με υποσχέσεις να σπάσει το χάσμα δεξιάς-αριστεράς και να εκσυγχρονίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη.
Διαδοχικές κρίσεις – από διαμαρτυρίες, COVID-19 και ανοδικό πληθωρισμό – έχουν δείξει, ωστόσο, ότι δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τη συνήθεια της χώρας να δαπανά υπερβολικά.
Ο Μπαϊρού στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από 5,4% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% το 2026, στοχεύοντας τελικά στο όριο του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος της ΕΕ έως το 2029.
Με τις πληρωμές τόκων να αποτελούν ενδεχομένως τη μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πρόθυμοι να δουν εάν ο Μπαϊρού μπορεί να περάσει τα σχέδιά του από το κοινοβούλιο χωρίς να προκαλέσει μια ακόμη πολιτική κατάρρευση.
Πηγή: Reuters