Το Twitter, γνωστό πλέον ως X, εμφανίστηκε στις 15 Ιουλίου 2006. Αρχικά αναπτύχθηκε ως εσωτερική υπηρεσία για τους υπαλλήλους της Odeo, προτού δοθεί στο κοινό.
Η πλατφόρμα αποτέλεσε αρχική έμπνευση του Τζακ Ντόρσει που ήθελε να δημιουργήσει ένα εξελιγμένο σύστημα των μηνυμάτων sms που αποστέλλονταν κυρίως με τα κινητά τηλέφωνα. Χρειάστηκε τη βοήθεια των Μπιζ Ντόρσει και Εβαν Ουίλιαμς για να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα αυτή με την ίδρυση από τους τρεις της πλατφόρμας τον Μάρτιο του 2006. Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της πλατφόρμας έπαιξε και o Γερμανός προγραμματιστής Φλόριαν Γουέμπερ.
«Just setting up my twttr» είχε… τουιτάρει την ημέρα της ίδρυσης της εταιρείας ο Ντόρσι, χρησιμοποιώντας την αρχική ορθογραφία της λέξης. Aυτό το πρώτο tweet πουλήθηκε για 2,9 εκατομμύρια δολάρια πέντε χρόνια αργότερα. Η δημόσια κυκλοφορία του Twitter (αρχικά με το όνομα Twttr) πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου του 2006. Τον Οκτώβριο του 2006 οι τρεις συνιδρυτές μαζί με άλλα στελέχη της Odeo δημιούργησαν την Obvious Corporation και εξαγόρασαν την Odeo, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter.
Τον Απρίλιο του 2007 το Twitter έγινε ανεξάρτητη εταιρεία και στο συνέδριο South by Southwest Interactive (SXSWi) τον ίδιο χρόνο η δημοτικότητα της πλατφόρμας αυξήθηκε σημαντικά χάρη σε στρατηγική τοποθέτηση οθονών που εμφάνιζαν tweets και αναφορές από συμμετέχοντες. Η πλατφόρμα άρχισε να γίνεται γρήγορα δημοφιλής χάρις στην μικρή έκταση των μηνυμάτων που επιτρεπόταν να στείλει κάποιος και αν και δεν έπιασε σε αριθμό ενεργών χρηστών τα νούμερα του Facebook και αργότερα του Instagram ή του TikTok έγινε το κύριο μέσο πολιτικής επικοινωνίας αλλά και κοινωνικού σχολιασμού από επωνύμους όλων των χώρων (πολιτικούς, καλλιτέχνες, αθλητές κ.α.) πρoκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πολιτικές εξελίξεις.
Ο Έλον Μασκ που μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι πιο φανατικοί χρήστες της πλατφόρμας εξαγόρασε το 2022 το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων προκαλώντας αναταραχή στη βιομηχανία των social media. Εντύπωση είχε προκαλέσει και το δυσανάλογο με την οικονομική ισχύ της πλατφόρμας ποσό εξαγοράς αλλά πολλοί είπαν ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας σπατάλησε ορισμένα από τα εκατοντάδες δισ. που διέθετε για να αγοράσει τον αγαπημένο του… παιχνιδότοπο και να συνεχίσει να παίζει εκεί πλέον με τους δικούς του κανόνες.
Το 2023 ο Μασκ μετονόμασε την πλατφόρμα σε «X» αλλάζοντας και το λογότυπο εξαφανίζοντας το διάσημο μπλε πτηνό και όπως αποδείχτηκε η αιτία για την απόκτηση της πλατφόρμας δεν ήταν για την προσωπική ευχαρίστηση του αλλά για να αξιοποιηθεί ως εργαλείο προπαγάνδας στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Πριν από λίγα 24ωρα ένα από τα κορυφαία στελέχη στον τομέα του μάνατζμεντ και της διαφήμισης στη βιομηχανία του Διαδικτύου, η Λίντα Γιακαρίνο, που πριν από δύο χρόνια είχε αναλάβει επικεφαλής του Χ ανακοίνωσε απρόσμενα την παραίτησης της από την πλατφόρμα η οποία αριθμεί αυτή την στιγμή περίπου 610 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες και περίπου 245 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες οι μισοί εκ των οποίων είναι από τις ΗΠΑ.
Naftemporiki.gr