Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο και ξεπέρασε τον στόχο του Πεκίνου για 5% για ολόκληρο το έτος, μειώνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,2% το δεύτερο τρίμηνο. Παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για ανάπτυξη 5,1%, πρόκειται για ελαφρά επιβράδυνση από το 5,4% του πρώτου τριμήνου, αποδιδόμενη κυρίως στις συνεχιζόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ και την άτονη εσωτερική κατανάλωση.
Τα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη παραμένουν έτσι εντός των ορίων που προβλέπονταν, κυρίως χάρη στις εξαγωγές, στις οποίες στηρίζεται το μοντέλο ανάπτυξης του Πεκίνου.
«Πολλοί ασταθείς παράγοντες στο εξωτερικό περιβάλλον»
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί ασταθείς και αβέβαιοι παράγοντες στο εξωτερικό περιβάλλον», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας σε ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα, σημειώνοντας ότι η εγχώρια ζήτηση είναι «ανεπαρκής».
Τον Ιούνιο, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε στο 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με την αύξηση 6,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Το ποσοστό αυτό διαψεύδει επίσης την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 5,4%.
Εντός αυτού του βασικού δείκτη κατανάλωσης, οι πωλήσεις στον τομέα της εστίασης αυξήθηκαν μόλις κατά 0,9%, στην χειρότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η χώρα αντιμετώπιζε τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με την Wind Information.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι εκτιμήσεων για 5,7%.
Πάντως οι οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, μετά την τόνωση των εξαγωγών στην αρχή της χρονιάς εξαιτίας του φόβου πως θα χειροτερέψει η σύγκρουση για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Τον Ιούνιο, οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 5,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών τελωνείων. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αμβλυνθεί όμως τους προσεχείς μήνες, προειδοποιούν οικονομολόγοι.
«Παρόλο που η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, ο στόχος του 5% της κυβέρνησης μπορεί να είναι εφικτός», σχολίασε ο Tianchen Xu της Economist Intelligence Unit, ο οποίος αναμένει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Με βάση τα στοιχεία, το Πεκίνο θα μπορούσε να αναβάλει τα σημαντικά μέτρα τόνωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δώσει μια τελική ώθηση προς την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης, εάν η δυναμική κλονιστεί, πρόσθεσε.
Η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ
Τα στοιχεία έρχονται σε κρίσιμη στιγμή καθώς το Πεκίνο σφυρηλατεί μια τελική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο απαγορευτικό επίπεδο του 145%, πυροδοτώντας έναν γύρο μέτρων τόνωσης από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης των εξαγωγέων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, των επιδοτήσεων για εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους πτυχιούχους και της συνεχούς επέκτασης του προγράμματος εμπορίας καταναλωτικών αγαθών για την τόνωση της ζήτησης.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εμπορική εκεχειρία τον Μάιο, συμφωνώντας να άρουν το μεγαλύτερο μέρος των δασμών που είχαν επιβάλει η μία στην άλλη. Οι διαπραγματευτές τους αργότερα σκιαγράφησαν ένα πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει την επιτάχυνση των κινεζικών εξαγωγών σπάνιων γαιών και την άρση των περιορισμών της Ουάσινγκτον στην πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες και στις βίζες Κινέζων φοιτητών για σπουδές στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο έχει προθεσμία έως τις 12 Αυγούστου για να καταλήξει σε μια μόνιμη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.