Skip to main content

Η πρωτεύουσα της «καλής ζωής»

Η Σιγκαπούρη ήταν και φέτος η ακριβότερη πόλη στον κόσμο στα προϊόντα πολυτελείας

Τα σκήπτρα της ακριβής πολυτέλειας διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Σιγκαπούρη, η οποία αναδεικνύεται και πάλι σε παγκόσμια πρωτεύουσα της «καλής ζωής», με το Λονδίνο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η Σιγκαπούρη ήταν και φέτος η ακριβότερη πόλη στον κόσμο στα προϊόντα πολυτελείας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Julius Baer, ενώ το Λονδίνο ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Ακολουθούν το Μονακό και η Ζυρίχη, ενώ η Σαγκάη, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας το 2022, υποχώρησε κατά δύο θέσεις και πλέον κατατάσσεται έκτη παγκοσμίως.

Ο δείκτης Lifestyle Index της Julius Baer αξιολογεί 25 πόλεις με βάση το κόστος της λεγόμενης «καλής ζωής», στο οποίο προσμετρά -μεταξύ άλλων- τις τιμές των κατοικιών, των αυτοκινήτων, των πτήσεων business class, των ιδιωτικών σχολείων, των gourmet δείπνων και των δαπανών για πολυτελή είδη.

H πρωτιά της Σιγκαπούρης οφείλεται, σύμφωνα με την Julius Bear, στο αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας που εμπνέει σε άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξης σε μια συγκυρία παγκόσμιας αβεβαιότητας και ρευστότητας. Ενδεικτικό των τάσεων πολυτελείας την τελευταία χρονιά ήταν το γεγονός ότι το κόστος μιας σουίτας ξενοδοχείου αυξήθηκε κατά 10,3% στη Σιγκαπούρη και μειώθηκε κατά 26,1% στο Χονγκ Κονγκ.
Η άνοδος του Λονδίνου στη δεύτερη θέση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη κατά 26,6% του κόστους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ μεγάλη είναι και η αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων business class, που έφθασε στο 29,7%.

Έχει ενδιαφέρον ωστόσο ότι για πρώτη φορά από το 2020, όταν ξεκίνησε η ετήσια έρευνα της Julius Bear, συνολικά οι τιμές των ειδών και υπηρεσιών πολυτελείας καταγράφουν πτώση. Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, γεγονός που αξιολογείται ως «έκτακτο» και «μη συνηθισμένο», καθώς ιστορικά οι τιμές των ειδών πολυτελείας αυξάνονται δύο φορές ταχύτερα από τις μέσες τιμές.

Πίσω από αυτή την ανατροπή, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκονται οι αυξήσεις των επιτοκίων, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και ο εμπορικός πόλεμος, που ανέκοψαν τη δυναμική της βιομηχανίας της πολυτέλειας. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τιμές στην τεχνολογία, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση είχε το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών business class.