Περισσότεροι από 100 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών, απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία τους, αφού κρατούνταν για λύτρα από μια συμμορία στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
«Μια εγκληματική ομάδα εμπλέκεται στην οργάνωση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, στερώντας τους την ελευθερία τους, εμπορευόμενοι και βασανίζοντάς τους για να αναγκάσουν τις οικογένειές τους να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους», ανέφερε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.
Η Λιβύη έχει γίνει διαδρομή διέλευσης για μετανάστες που εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις και τη φτώχεια προς την Ευρώπη μέσω της επικίνδυνης διαδρομής που διασχίζει την έρημο και τη Μεσόγειο μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011.
Πολλοί μετανάστες που απεγνωσμένα προσπαθούν να περάσουν, έχουν πέσει στα χέρια διακινητών. Οι απελευθερωμένοι μετανάστες κρατούνταν στην Ατζντάμπια, περίπου 160 χλμ. (100 μίλια) από τη δεύτερη πόλη της Λιβύης, τη Βεγγάζη.
Πέντε ύποπτοι για διακίνηση από τη Λιβύη, το Σουδάν και την Αίγυπτο έχουν συλληφθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο γενικός εισαγγελέας και η διεύθυνση ασφαλείας της Ατζντάμπια δημοσίευσαν φωτογραφίες των μεταναστών στις σελίδες τους στο Facebook, οι οποίες, όπως είπαν, είχαν ανακτηθεί από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων.
Έδειχναν μετανάστες με χειροπέδες στα χέρια και τα πόδια, με σημάδια ότι είχαν ξυλοκοπηθεί.
Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον 28 πτώματα ανακτήθηκαν από έναν ομαδικό τάφο στην έρημο βόρεια της πόλης Κούφρα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια συμμορία είχε υποβάλει τους μετανάστες σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.
Αυτό ακολούθησε την εύρεση άλλων 19 πτωμάτων σε έναν ομαδικό τάφο στην περιοχή Τζιχάρα, επίσης στη νοτιοανατολική Λιβύη, δήλωσε μια διεύθυνση ασφαλείας, κατηγορώντας ένα γνωστό δίκτυο λαθρεμπορίου.
Μεταναστευτική κρίση
Από τον Δεκέμβριο του 2024, περίπου 825.000 μετανάστες από 47 χώρες είχαν καταγραφεί στη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος μετανάστευσης της ΕΕ και υπουργοί από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα συναντήθηκαν με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, και συζήτησαν την μεταναστευτική κρίση.
Πηγή: Reuters