Skip to main content

Ποια προϊόντα απειλούνται από τους δασμούς Τραμπ στην ΕΕ

SHUTTERSTOCK

Από την 1η Αυγούστου, εάν επιβεβαιωθούν, οι νέοι δασμοί 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα απειλούν να πλήξουν στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ

Το δύσκολο ερώτημα, πώς η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για γενικούς δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των 27 υπουργών Εμπορίου της Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θέλει να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση της δασμολογικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς. Θέτουν όμως το ερώτημα αν όλα τα κράτη θα στηρίξουν την γραμμή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για μη επιλογή «σκληρής γραμμής», απέναντι στον Τραμπ.

«Η αβεβαιότητα δεν μπορεί να διαρκέσει επ` αόριστον», δήλωσε πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας, εάν χρειαστεί, να ληφθούν αναλογικά και προσεκτικά μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε πάντως ότι θα έχει περαιτέρω συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους του σήμερα σχετικά με το ζήτημα των δασμών. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ικανή να θέσει τα θεμέλια για νέα σταθερότητα και συνεργασία. Γι’ αυτό διατηρούμε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ» ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου, εξήγησε ο Μάρος Σέφκοβιτς.

«Μπλόφα» Τραμπ;

Αναλυτές της UniCredit πιστεύουν μάλιστα ότι η ανακοίνωση δασμών 30% στην Ευρώπη και το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, αποτελεί μπλόφα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι ίσως, μια κίνηση που στοχεύει στην καθυστέρηση και ταυτόχρονα στην απόκτηση πολιτικής υποστήριξης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», εκτιμούν οι αναλυτές της Unicredit. Συνιστούν στους επενδυτές τη διατήρηση σταθερών τίτλων και την επένδυση σε υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα εις βάρος των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία αναμένεται να δουν περαιτέρω απότομη αύξηση της καμπύλης αποδόσεων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν έχει μάλιστα εγκαταλείψει την ελπίδα για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Οι δυόμισι εβδομάδες μέχρι την προθεσμία της 1ης Αυγούστου πρέπει να αξιοποιηθούν για να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο Μερτς στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» του στο ARD.

Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε για τις συνέπειες για τη γερμανική οικονομία σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. «Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα μεγάλα τμήματα των προσπαθειών μας για την οικονομική πολιτική. Διότι αυτό θα επισκίαζε τα πάντα και θα έπληττε σκληρά τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία», δήλωσε ο Μερτς.

Αυτοκίνητα, φάρμακα και αγροδιατροφικά

Από την 1η Αυγούστου, εάν επιβεβαιωθούν, οι νέοι δασμοί 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, απειλούν πάντως να πλήξουν στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ και να επηρεάσουν σοβαρά τις εξαγωγές αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα θα μπορούσε να είναι ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο και αυτό αφορά και τις ελληνικές εξαγωγές. Με τις αυξήσεις των δασμών κατά 30%, οι τιμές των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ θα ανεβούν κατά 45% για το τυρί, 35% για το κρασί και 42% για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Η γαλλική οινοποίηση κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου: οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ξένη αγορά για τα γαλλικά κρασιά, με εξαγωγές αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δασμοί 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα μπορούσαν να κοστίσουν στις αμερικανικές οικογένειες και στην ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 13,9% και ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι ο 5ος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών προϊόντων μετά την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Κύπρο, καλύπτοντας το 4,9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας. Τα κορυφαία προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ είναι κυρίως ορυκτά και προϊόντα πετρελαίου, χάλκινους σωλήνες, τσιμέντα, φάρμακα, ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα, τυριά κλπ

Τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν πάντως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εξαγωγή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας το 22,5% των συνολικών εξαγωγών το 2024. Επί του παρόντος εξαιρούνται από τους ανακοινωθέντες δασμούς, αλλά ο τομέας παραμένει σε υψηλό επίπεδο συναγερμού. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν την παραγωγή σε αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα καλούν την ΕΕ να απλοποιήσει τους κανονισμούς για να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα ολοένα και πιο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

Η αυτοκινητοβιομηχανία πάντως είναι από τους πιο εκτεθειμένους τομείς: το 2024, η ΕΕ εξήγαγε περίπου 750.000 οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξίας 38,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γερμανικές μάρκες όπως η BMW, η Mercedes, η Porsche και η Audi είναι οι κύριοι εξαγωγείς. Η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών της Mercedes. Η Volkswagen έχει ήδη δει μια απότομη μείωση στις παραδόσεις στις ΗΠΑ μετά τα πρώτα κύματα δασμών.

Η αεροναυτική βιομηχανία υπόκειται ήδη σε δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο και 10% στα τελικά προϊόντα. Η Airbus και η Boeing είχαν ζητήσει την άρση των τελωνειακών φραγμών στην αεροπορική έκθεση στο Παρίσι τον Ιούνιο για να διασφαλίσουν την ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς, αλλά οι νέοι περιορισμοί κινδυνεύουν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να περιορίσουν τις διατλαντικές παραγγελίες.

Καλλυντικά και είδη πολυτελείας

Τα ευρωπαϊκά αρώματα και καλλυντικά, ιδίως τα γαλλικά και τα ιταλικά, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο. Η L’Oréal δημιούργησε το 38% των εσόδων της για το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά δεν αποκλείει αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή για να αντιμετωπίσει το νέο φορολογικό βάρος.

Για τον κλάδο της «πολυτέλειας», ο κίνδυνος είναι η διάβρωση μιας βασικής αγοράς: Η γαλλική LVMH αντλεί το ένα τέταρτο των εσόδων της από τις ΗΠΑ, το 34% από κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά. Ο Μπερνάρ Αρνό έχει ζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και μάλιστα έχει προτείνει μια διατλαντική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Η Hermès είχε απορροφήσει τους προηγούμενους δασμούς 10% αυξάνοντας τις τιμές, αλλά μια αύξηση 30% θα μπορούσε να καταστήσει τα εμβληματικά προϊόντα της μη προσιτά για πολλούς Αμερικανούς πελάτες.

Διαβάστε ακόμη: