Skip to main content

Ανάγκη πιστωτικής επέκτασης για κάλυψη επενδυτικού κενού

Εκροές 3,2 δισ. των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο α' τρίμηνο

Ελπιδοφόρα και αναγκαία για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας φαίνεται πως είναι η ενισχυμένη πιστωτική επέκταση που κατέγραψαν οι τράπεζες κατά τους πρώτους μήνες του 2025

Αναμένεται η ήδη ενισχυμένη πιστωτική επέκταση των τραπεζών να ενισχυθεί περαιτέρω  το υπόλοιπο τους έτους, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που μιλούν στην «Ν».

Τα 3,2 δισ. ευρώ πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο δίνουν πολύ θετικά μηνύματα ενώ εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω σε τέτοιο βαθμό που τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αναθεώρηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «N».

Κεφάλαια

Αυτή η έντονη ώθηση που έχουν δώσει οι τράπεζες στο δανεισμό κρίνεται απολύτως αναγκαία για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας έναντι της ΕΕ, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στη «Ν».

Αυτά τα δανειακά κεφάλαια, που προέρχονται από το εξωτερικό, και ειδικά από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ (RFF), κατευθύνονται κυρίως σε παραγωγικές επενδύσεις, όπου η χώρα έχει ανάγκη, αναφέρουν.

«Όλα αυτά τα κεφάλαια, όσο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις, συμβάλλουν πολύ θετικά στο κλείσιμο του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας», αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις για την ανανέωση και επέκταση του  παραγωγικού εξοπλισμού της εγχώριας οικονομίας, που όλες αυτές οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Αυτά έρχονται σε συμφωνία με τα όσα  δήλωσε πριν λίγες ημέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ημερίδα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Εκεί έθεσε τις επενδύσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα της ελληνικής οικονομίας και να καλυφθεί η επενδυτική ψαλίδα με την ΕΕ.

«Η Ελλάδα σήμερα καλύπτει σταδιακά το επενδυτικό κενό που την χαρακτηρίζει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται περίπου στο 16% του ΑΕΠ φέτος, από 11% του ΑΕΠ το 2019. Στην ΕΕ οι επενδύσεις σήμερα αναμένονται περίπου στο 22% του ΑΕΠ», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα επενδυτικό κενό έξι μονάδων που καλείται να καλύψει  η ελληνική οικονομία.

Ισόποσες καταθέσεις

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα δάνεια είναι αυτά που θα αυξήσουν ισόποσα τις καταθέσεις και εκεί παρατηρούν ότι η πιστωτική επέκταση δεν δημιουργεί ακόμα ισόποσες καταθέσεις για να έρθει η κανονικότητα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο, καταγράφηκε αξιοσημείωτη των καταθέσεων, βελτιώνοντας το αρνητικό σκηνικό του Απριλίου, ωστόσο, οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι καταθέσεις εξακολουθούν να «τρέχουν περιορισμένα».

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα λαμβάνει πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό (RRF), και οι  τράπεζες δίνουν μεν αυξημένα δάνεια αλλά αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τις εγχώριες καταθέσεις.

«Όσο συμβαίνει αυτό, θα βλέπουμε μια πιστωτική επέκταση που δε θα χρηματοδοτείται από τις εγχώριες καταθέσεις», αναφέρουν οι πηγές και προσθέτουν ότι «η προ κρίσης (2008) κανονικότητα θα αποκατασταθεί μάλλον από το 2027, όταν οι πόροι από το ΤΑΑ θα απορροφηθούν πλήρως».