Skip to main content

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)

Ήταν παιδί όταν βίωσε τις θηριωδίες στη διάρκεια της Ανταλλαγής. Κι όταν έφτασε με αδέλφια του στην Ελλάδα, όπως έγραψε ο ίδιος, «άρχισε να σωριάζεται ο όγκος της συμφοράς στην ψυχή μας»

Ο Παπαθόδωρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στον οικισμό Σερίφελι (Σερεφέλη, Σερίφελου, Τατάρκαλε), ο οποίος βρισκόταν στην κοιλάδα του Ισταυρός τσάι, 16 χλμ βορειοανατολικά της Κάβζας. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Αμάσειας και είχε περίπου 35 οικογένειες τουρκόφωνων Ελλήνων, που οι περισσότεροι κατάγονταν από το Νεbιέν της Πάφρας και το Κιολπελέν της Σαμψούντας.

Στον οικισμό διατηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, καθώς και σχολείο, ενώ ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, ειδικά την καπνοκαλλιέργεια, και την κτηνοτροφία.

Η μαρτυρία του Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη προέρχεται από χειρόγραφό του το οποίο δημοσιεύτηκε στα «Δεινοπαθήματα Καβζαλήδων» (Πειραιάς 1968) και περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

 Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr