Skip to main content

Πυρά Παπανδρέου κατά κυβέρνησης για μεταναστευτικό και Κράτος Δικαίου

Dimitris Kapantais / SOOC

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη δημοκρατία. Πρέπει να είναι περισσότερη»

Αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και προειδοποίηση για μια παγκόσμια δημοκρατική υποχώρηση περιελάμβανε ο χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου στο άνοιγμα του 27ου Συμποσίου της Σύμης, που πραγματοποιείται φέτος στη Σκιάθο.

«Η ελευθερία περιορίζεται. Τα δικαιώματα περιστέλλονται. Η διαφωνία ποινικοποιείται. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη δημοκρατία. Πρέπει να είναι περισσότερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Αιχμές για το άσυλο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων

Ο κ. Παπανδρέου καταφέρθηκε κατά των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης στο ζήτημα του ασύλου, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικά και απαράδεκτα μέτρα» και κατηγορώντας την ότι «στρατιωτικοποιεί τα σύνορα» πιστεύοντας πως έτσι θα επιλυθεί το προσφυγικό.

«Ακόμη και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πιστεύει πως το προσφυγικό λύνεται με άρνηση δικαιωμάτων», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια προσφύγων.

Καπιταλισμός χωρίς έλεγχο, θεσμοί υπό κατάρρευση

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη «συστημική αποτυχία» του παγκόσμιου συστήματος. «Αυτά που ζούμε δεν είναι τυχαία», υπογράμμισε. «Είναι το αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτου παγκόσμιου καπιταλισμού, της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, της διάβρωσης του δημόσιου συμφέροντος και της αποδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών».

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν επίσης οι τεχνολογίες χωρίς ηθικό έλεγχο, οι βαθιές κοινωνικές ανισότητες και οι γεωπολιτικές κρίσεις, όπως στη Γάζα, την Ουκρανία και το Σουδάν.

«Ας τολμήσουμε να φανταστούμε ξανά»

Μιλώντας στους συμμετέχοντες του συμποσίου, που φέτος φιλοξενεί και νέους από το Agora Project και την Κίνα, ο κ. Παπανδρέου έκανε έκκληση για συλλογική αντίσταση απέναντι στην παγκόσμια οπισθοδρόμηση:

«Σε έναν κόσμο κατακερματισμένο από φόβο, απογοήτευση και μίσος, ίσως η πιο ριζοσπαστική πράξη όλων να είναι αυτή που κάνουμε εδώ: να σκεφτούμε μαζί, να αισθανθούμε μαζί, να φανταστούμε ξανά».

Ο πρώην πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, τους εθελοντές και όλους τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, θέτοντας το πλαίσιο μιας κρίσιμης συζήτησης: πώς απαντά η δημοκρατία στην παγκόσμια αυταρχική αναδίπλωση και ποιο μέλλον θέλουμε να χτίσουμε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ