Το Spotify απειλεί να αποσυρθεί από την Τουρκία, όπου η πλατφόρμα έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών που κάνουν λόγο για περιεχόμενο που δεν συνάδει με τις πολιτιστικές και ηθικές αξίες της χώρας.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται λίστες αναπαραγωγής που επικρίνουν τη σύζυγο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις φερόμενες σπατάλες δαπάνες της και τη χρυσή τουαλέτα της.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Μπατουχάν Μουμτζού κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι φιλοξενεί «περιεχόμενο που στοχοποιεί τις θρησκευτικές και εθνικές μας αξίες και προσβάλλει τις πεποιθήσεις της κοινωνίας μας». Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, πρόκειται για «ύπουλες και προκλητικές» λίστες αναπαραγωγής που στοχοποιούν τη σύζυγο του Ερντογάν, Εμινέ, οι οποίες είναι «ασύμβατες με τις πολιτιστικές και ηθικές αξίες του έθνους μας και στοχοποιούν την ενότητα και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας».
Ιδιαίτερα προκλητικές θεωρούνται οι playlist με τίτλους όπως «Η λίστα του hotgirl Εμινέ Ερντογάν», «Τραγούδια που άκουγε η Εμινέ Ερντογάν όταν έσπασε η χρυσή βρύση της» και «Τα τραγούδια που ακούει η Εμινέ Ερντογάν ενώ καθαρίζει το παλάτι».
Πώς προκύπτει η χρυσή τουαλέτα; Το 2015, οι Ερντογάν κατηγορήθηκαν ότι είχαν μια χρυσή τουαλέτα στο προεδρικό τους μέγαρο, ένα μεγάλο συγκρότημα 1.000 δωματίων στην Άγκυρα, η κατασκευή του οποίου κόστισε 400 εκατομμύρια λίρες. Το ζευγάρι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν βρεθεί ποτέ χρυσή τουαλέτα στις εγκαταστάσεις του κτιρίου. Απείλησε επίσης να μηνύσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που ήταν ο πρώτος που έκανε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, τον οποίο αργότερα ανακάλεσε.
Η διαμάχη με το Spotify
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε από το Spotify να ανοίξει φυσικό γραφείο στη χώρα και η αρχή ανταγωνισμού της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το εάν η πλατφόρμα εμπλέκεται σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
Το Spotify από την πλευρά του έχει πλέον ανεβάσει τον πήχη, απειλώντας να αποσύρει τις υπηρεσίες του από τη χώρα. Πηγές της εταιρείας δήλωσαν στους Sunday Times ότι δεν είναι προετοιμασμένη για τη λογοκρισία των χρηστών της και ενώ προσπαθεί να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές, εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της «παύσης των δραστηριοτήτων της στην αγορά ή της πλήρους εξόδου από την Τουρκία».
Η έρευνα της Άγκυρας για τον ανταγωνισμό σχετικά με το Spotify, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, επικεντρώνεται στο κατά πόσον η εταιρεία έδωσε μεγαλύτερη προβολή σε ορισμένους καλλιτέχνες και αν ενεπλάκη σε αθέμιτες πρακτικές στην κατανομή των δικαιωμάτων.
Ο Μουμτζού κατηγόρησε επίσης το Spotify τον περασμένο μήνα ότι δεν υποστηρίζει την εγχώρια μουσική.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική οργάνωση για την ελευθερία της έκφρασης, Ifod, δήλωσε ότι η μουσική του αριστερού φολκ συγκροτήματος Grup Yorum έχει αποκλειστεί στο Spotify μετά από εντολή της κυβέρνησης.
Το Spotify απάντησε ότι έχει συμμορφωθεί με «όλους τους ισχύοντες νόμους» και θα συνεργαστεί με την έρευνα, αν και δεν διαθέτει «λεπτομέρειες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής ή το επίκεντρο της έρευνας».
Το Spotify, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Τουρκία το 2013, έχει εκατομμύρια χρήστες στη χώρα, αλλά η αγορά δεν αποτελεί βασικό παράγοντα εσόδων για την πλατφόρμα.
Η τεχνολογική εταιρεία συγκρούστηκε με τις τουρκικές αρχές το 2021, όταν η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης απείλησε να διακόψει «ακατάλληλο» περιεχόμενο στην πλατφόρμα που φιλοξενεί podcast που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Η τελευταία φορά που το Spotify απείλησε να αποσυρθεί από μια χώρα ήταν το 2023, κατά τη διάρκεια της διαμάχης με την Ουρουγουάη σχετικά με έναν νέο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων το 2023. Η διαμάχη τελικά διευθετήθηκε και το Spotify παρέμεινε στη χώρα.