Skip to main content

Ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας με την κινεζική κινητικότητα

Ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν παραστάσεις και δοκιμάζουν τοπικά φαγητά στη νυχτερινή αγορά στην κομητεία Ζιγκουέι, στην κεντρική Κίνα. Φωτ. Πενγκ Ζιάνγκ

Η Κίνα συνεχίζει να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να μοιραστεί τα μερίσματα της κινεζικής αγοράς

Σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, το 16ο Θερινό Φόρουμ του Νταβός διεξήχθη με επιτυχία στην πόλη Τιεντζίν της βόρειας Κίνας, εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα για την προσφορά κινέζικης κινητικότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Εκπρόσωποι από πολλές χώρες εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Κίνα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας νέες παραγωγικές δυνάμεις, καθώς και θα ανοίξει νέες προοπτικές για μια υψηλού επιπέδου ανοιχτή οικονομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τις χώρες του κόσμου πιο κοντά από ποτέ, διαμορφώνοντας μια παγκόσμια κοινότητα αλληλεξαρτώμενων συμφερόντων.

Η Κίνα έχει ενταχθεί δυναμικά στις διεθνείς αγορές, επιτυγχάνοντας όχι μόνο τη δική της αλματώδη ανάπτυξη, αλλά και αναδεικνυόμενη σε καθοριστικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομικής προόδου.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Κίνα φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως παγκόσμια δύναμη στην ανάπτυξη, την κατανάλωση και την καινοτομία.

Με σταθερή προσήλωση στην ανοιχτή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δεσμεύεται να συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών της παγκόσμιας αγοράς.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρέχει σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική οικονομία έχει διατηρήσει μια ενθαρρυντική αναπτυξιακή δυναμική, με τη συμβολή της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να παραμένει σταθερά γύρω στο 30%.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, αλλά εδράζεται σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Η διεύρυνση και η αναβάθμιση της κινεζικής αγοράς προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη διεθνή οικονομία και το εμπόριο.

Η Κίνα διατηρεί αδιάλειπτα τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως για πάνω από 10 χρόνια, ενώ κινείται σταθερά προς την κατηγορία των χωρών υψηλού εισοδήματος, με ενισχυμένη ζήτηση για ποιοτική και διαφοροποιημένη κατανάλωση.

Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην ανοδική πορεία της παραδοσιακής κατανάλωσης – σε τομείς όπως η ένδυση, η διατροφή, η στέγαση και οι μεταφορές – αλλά και στην ραγδαία ανάπτυξη νέων αγορών και κλάδων, όπως οι έξυπνες συσκευές, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο αθλητισμός.

Καθώς η χώρα ενεργοποιεί το εσωτερικό καταναλωτικό της δυναμικό και διευρύνει την αγορά κατανάλωσης, καλωσορίζει επίσης τα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες από όλο τον κόσμο με ανοιχτό μυαλό.

Ενδεικτικά, προωθεί πρωτοβουλίες ανοίγματος, όπως η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή μηδενικών δασμών στο σύνολο των προϊόντων από 53 αφρικανικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Μέσω αυτών των δράσεων, η Κίνα συνεχίζει να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να μοιραστεί τα μερίσματα της κινεζικής αγοράς.

Οι καινοτόμες ανακαλύψεις της Κίνας προσθέτουν νέα ζωντάνια στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, καταγράφοντας ταχεία άνοδο σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G, οι ημιαγωγοί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σταδιακά, έχει οικοδομήσει ένα δυναμικό και ισχυρά ανταγωνιστικό οικοσύστημα καινοτομίας. Η Κίνα δημοσιοποίησε την «Πρωτοβουλία Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας», υιοθετώντας την αρχή «επιστήμη χωρίς σύνορα, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας». Μέσα από τη διάχυση πρωτοποριακών τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών, ενισχύει τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.

Είτε πρόκειται για μοντέλα ανοικτού κώδικα από τεχνολογικές εταιρείες που διευρύνουν την προσβασιμότητα στην τεχνητή νοημοσύνη, είτε για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που συμβάλλουν σε μια πράσινη μετάβαση στον Παγκόσμιο Νότο, η Κίνα επιδιώκει να προσφέρει συλλογικές λύσεις σε διεθνείς προκλήσεις.

Μέσω της ενίσχυσης της επιστημονικής, τεχνολογικής και καινοτομικής συνεργασίας, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών.

Αγκαλιάζοντας την Κίνα, αγκαλιάζει κανείς τις ευκαιρίες. Με τη συνεχή συνέργεια των πολιτικών της, η Κίνα έχει ακλόνητη αυτοπεποίθηση και επαρκή ικανότητα για να επιτύχει βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Παράλληλα, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομική πρόοδο.

Εν μέσω μιας εποχής γεμάτης προκλήσεις, η Κίνα καλεί περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις να επενδύσουν στο έδαφός της, να ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας και να συμβάλουν από κοινού στην υλοποίηση φιλόδοξων έργων, στην προώθηση της καινοτομίας και στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών με αμοιβαίο όφελος, δημιουργώντας μαζί ένα καλύτερο μέλλον.