Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων στο τελευταίο κύμα καύσωνα που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονές στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, επικεντρώθηκε στις 10 ημέρες, ως τις 2 Ιουλίου, στη διάρκεια των οποίων μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης επλήγησαν από ακραία ζέστη, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40° Κελσίου στην Ισπανία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές να ξεσπούν στη Γαλλία.
Στην έρευνα αναφέρεται ότι περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, με σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών να πέθαναν λόγω των επιπλέον βαθμών που πρόσθεσε η κλιματική αλλαγή στα φυσιολογικά επίπεδα ζέστης το καλοκαίρι.
Έτσι, από τους 2.300 ανθρώπους που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα αυτό, οι 1.500 θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η οποία έκανε το κύμα καύσωνα ακόμη πιο έντονο, σημειώνεται.
Η έκθεση καλύπτει 12 πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Μιλάνο, όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η θερμοκρασία ήταν κατά 4° Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό.
Η μεθοδολογία
Για να εκτιμήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες προσομοίωσαν την ένταση αυτού του επεισοδίου σε έναν κόσμο που δεν θα είχε βιώσει τη μαζική καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κύμα καύσωνα «θα ήταν 2 έως 4° Κελσίου λιγότερο έντονο» αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή σε 11 από τις 12 πόλεις που μελετήθηκαν.
Αυτοί οι επιπλέον βαθμοί αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία των 30 εκατομμυρίων κατοίκων των πόλεων αυτών.
Σιωπηλός δολοφόνος
«Τα κύματα καύσωνα είναι σιωπηλοί δολοφόνοι και ο αντίκτυπός τους στην υγεία είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί», δήλωσε ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, ερευνητής στο Imperial College. «Οι άνθρωποι δεν κατανοούν τον πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τα κύματα καύσωνα και αυτό συμβαίνει επειδή (γιατροί, νοσοκομεία και κυβερνήσεις) δεν αναφέρουν τη ζέστη ως υποκείμενη αιτία θανάτου» και αντ’ αυτού την αποδίδουν σε καρδιακά, πνευμονικά ή άλλα προβλήματα υγείας.
Από τους 1.500 θανάτους που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, η μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από 1.100 αφορούσαν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.
Τα κύματα καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τα μικρά παιδιά, τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και όποιον εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ανάπαυλα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας σειράς ζεστών νυχτών.
Διαβάστε ακόμα:
→ O Ιούνιος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη