Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις γαλλο-βρετανικές σχέσεις τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία της διεθνής τάξης, ενώ αναφερόμενος στο brexit είπε πως ήταν μία «ιδιαίτερα λυπηρή αλλά σεβαστή απόφαση».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε στη θεματική του πολέμου, δηλώνοντας: «Η κοινή μας πορεία σφυρηλατήθηκε μέσα από την αδελφοσύνη των όπλων».

Αναφέρθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, για την παρουσία του στις τελετές της 11ης Νοεμβρίου του περασμένου έτους, τιμώντας τους πεσόντες:
«Ήταν ο πρώτος Βρετανός επικεφαλής κυβέρνησης που πέρασε την Ημέρα Ανακωχής στο Παρίσι εδώ και 80 χρόνια». Η δήλωση αυτή προκάλεσε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ο Μακρόν τόνισε με έμφαση:
«Ο γαλλικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τις θυσίες που έκαναν οι Βρετανοί για να προστατεύσουν την Ευρώπη και τον κόσμο κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους».
Αναφερόμενος στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, είπε ότι «ήταν ένας από τους οραματιστές που είχαν τη διορατικότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ισχυρής διατλαντικής συμμαχίας».

Και κατέληξε: «Μεταλαμπάδευσε σε εμάς το ίδιο όραμα για μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας».
Η ομιλία του απέδωσε τιμή στο παρελθόν, ενώ υπογράμμισε τις κοινές αξίες που εξακολουθούν να ενώνουν τις δύο χώρες.
Ο Μακρόν για τον πυρηνικό κίνδυνο
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «Τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει πιο ισχυρή».
Προειδοποίησε για νέες απειλές, προερχόμενες από «επιθετικές πυρηνικές δυνάμεις» και «κάποιες φορές διστακτικές συμμαχίες».

Γι’ αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της επικείμενης γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής σε δύο ημέρες, λέγοντας «Η ανακοίνωση που έχουμε προετοιμάσει είναι ιστορική».
Τι ανέφερε για την Ευρωπαϊκή άμυνα
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας:
«Δεν πρόκειται απλώς για στοίβαγμα χρημάτων, αλλά για ενίσχυση της συνεργασίας μας, μείωση των εξαρτήσεών μας και οικοδόμηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πυλώνα στο ΝΑΤΟ».
Η παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη για πιο αυτόνομη και συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας.
Όσα είπε για τις εμπορικές σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε στο θέμα της οικονομίας, δηλώνοντας ότι «Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας έχει ξεπεράσει τα προ-Βrexit επίπεδα».
Ανέφερε πως υπάρχουν 3.500 γαλλικές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τη Γαλλία «τον δεύτερο μεγαλύτερο ξένο εργοδότη στη χώρα».

Αναφερόμενος στη γαλλοβρετανική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, αποκάλυψε ότι η Γαλλία θα ανακοινώσει επιπλέον επενδύσεις, με στόχο «την έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και του διαστήματος».
Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι είναι «ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit», τονίζοντας έτσι τη σημασία της επίσκεψής του.
Σχολιάζοντας με χιούμορ τη διαπραγματευτική διαδικασία του Brexit, είπε «Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τη δουλειά πάνω στο κείμενο της συμφωνίας του Brexit», προκαλώντας γέλια από το ακροατήριο.
Τέλος, δήλωσε: «Έχουμε συμφωνήσει πάνω στα θεμέλια μιας νέας σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ιδιαίτερα συμβολική δήλωση, υπογράμμισε:
«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι έφυγε από την Ευρώπη».

Συμπλήρωσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ενώ υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες για την διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στις «καθοριστικές τεχνολογίες του αύριο», όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διάστημα και οι κβαντικές τεχνολογίες.
Ο Μακρόν σημείωσε την ανάγκη να προστατευτούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας από ρίσκα, λέγοντας «Πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δεν συνεργαστούν, τότε θα έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το πού οδηγείται το μέλλον — και δεν θα είναι στα χέρια μας».
Τόνισε ότι η εξάρτηση από άλλους καθιστά τις δύο χώρες «ευάλωτες σε αλγόριθμους κοινωνικών δικτύων που σχεδιάζονται στις ΗΠΑ και στην Κίνα».
Καταλήγοντας, δήλωσε με έμφαση:
«Θέλουμε να συνεργαζόμαστε — όχι να εξαρτόμαστε».
Το μήνυμά του ήταν σαφές: Ευρωπαϊκή κυριαρχία στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής, μέσα από ισχυρή γαλλοβρετανική συνεργασία.
«Ζήτω το Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτω η Γαλλία»
«Ήρθα σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ανανεώσω το μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης του γαλλικού λαού», είπε και πρόσθεσε με συγκίνηση:
«Να είμαστε βέβαιοι ότι θα ξανασυναντηθούμε τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, γιατί μας ενώνει η γεωγραφία, το παρελθόν — αλλά κυρίως μας ενώνει το κοινό μας μέλλον.»
Καταλήγοντας, ο Μακρόν τόνισε ότι «Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας είναι να προχωρήσουμε μαζί, χέρι-χέρι, ώμο με ώμο. Αυτό είναι το κοινό μας πεπρωμένο».
Έκλεισε με την ισχυρή φράση: «Ζήτω το Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτω η Γαλλία!», χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Η αντίδραση των βουλευτών στην ομιλία Μακρόν
Καθώς οι βουλευτές και οι ομότιμοι βγήκαν από τη Βασιλική Πινακοθήκη, η αντίδρασή τους στην ομιλία του προέδρου Μακρόν φάνηκε να είναι ενθουσιώδης – ή έστω σε κάθε περίπτωση φάνηκαν ευχαριστημένοι.
Ένας ομογενής των Εργατικών τη χαρακτήρισε μάλιστα «πρωτοφανή», αν και χάρηκε ιδιαίτερα με τον έπαινο για τον πρωθυπουργό. «Σε αντίθεση με τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν: Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη
Μακρόν: «Οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ουκρανία, ποτέ!»