Skip to main content

Περού: Στο «φως» αρχαία πόλη 3.500 ετών

Photo: Caral Archaeological Zone/Handout via REUTERS

Το Πένικο, όπως ονομάζεται η αρχαία πόλη, «βρισκόταν σε μια στρατηγική θέση για το εμπόριο και την ανταλλακτική οικονομία με κοινότητες από την ακτή, τα υψίπεδα και τη ζούγκλα του Αμαζονίου»

Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας αρχαίας πόλης στην επαρχία Μπαράνκα, στα βόρεια του Περού.  Η πόλη Πένικο (Peñico), ηλικίας 3,500 ετών, πιστεύεται πως λειτουργούσε ως κόμβος εμπορίου που συνέδεε τις πρώιμες παράκτιες κοινότητες του Ειρηνικού με τις ορεινές των Άνδεων και τις πεδινές Αμαζονίου.

Χτισμένη σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Λίμα, η τοποθεσία βρίσκεται 600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και πιστεύεται πως ιδρύθηκε μεταξύ 1.800 και 1.500 π.Χ., περίπου την ίδια εποχή που οι πρώτοι πολιτισμοί άκμαζαν στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Photo: Caral Archaeological Zone/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να διευρύνει τη γνώση τους για τον αρχαιότερο πολιτισμό της Αμερικής, του Καράλ.

Εικόνες από drones που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές δείχνουν μία κυκλική δομή πάνω σε ένα ύψωμα, στην πλαγιά ενός λόφου στο κέντρο της πόλης, που περιβάλλεται από τα ερείπια πέτρινων κτισμάτων. Μετά από οκτώ χρόνια ερευνών στο σημείο, αποκαλύφθηκαν 18 κτίσματα, μεταξύ των οποίων ναοί και κατοικίες.

Στα κτήρια του χώρου οι ερευνητές ανακάλυψαν τελετουργικά αντικείμενα, πήλινα γλυπτά ανθρώπινων και ζωικών μορφών και περιδέραια από χάντρες και κοχύλια.

Το Πένικο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου εγκαθιδρύθηκε πριν από 5.000 χρόνια, περίπου το 3.000 π.Χ., στην κοιλάδα Supe του Περού, το Καράλ, ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός στην αμερικανική ήπειρο.

Photo: Caral Archaeological Zone/Handout via REUTERS

Το Καράλ διαθέτει 32 μνημεία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πυραμιδικών κατασκευών, εξελιγμένης αρδευτικής γεωργίας και αστικών οικισμών. Πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε μεμονωμένα σε σχέση με άλλους ανάλογους πρώιμους πολιτισμούς σε Ινδία, Αίγυπτο, Σουμερία και Κίνα.

Η Δρ. Ρουθ Σέιντι, η αρχαιολόγος που ηγήθηκε της πρόσφατης έρευνας για το Πένικο και την ανασκαφή του Καράλ τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν σημαντική για την κατανόηση του τι απέγινε ο πολιτισμός του Καράλ μετά την καταστροφή του λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η κοινότητα Πένικο «βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία για εμπόριο, για ανταλλαγές με κοινωνίες από την ακτή, τα υψίπεδα και τη ζούγκλα», δήλωσε ο Δρ Σέιντι στο Reuters, ενώ ο Μάρκο Ματσακούαϊ, ερευνητής του Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε ότι το Πένικο αποτελεί συνέχεια της κοινωνίας των Καράλ.

Photo: Caral Archaeological Zone/Handout via REUTERS

Το Περού φιλοξενεί πολλές από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Αμερικής, όπως η ακρόπολη των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου, στις Άνδεις και οι μυστηριώδεις γραμμές της Νάσκα που είναι χαραγμένες στην έρημο κατά μήκος της κεντρικής ακτής.