Skip to main content

Και Eurofighter και F-35 και πολλά άλλα…

Οι Φαναριώτες ήταν στην Τουρκοκρατία η διπλωματική τάξη των Τούρκων. Και όταν δεν απέδιδαν στην πράξη αυτά που περίμενε η Υψηλή Πύλη, το σύνηθες ήταν να χάνουν το κεφάλι τους. Σταδιακά εκείνη η τάξη εξέλιπε μετά την Επανάσταση του 1821 και αντικαταστάθηκε εν μέρει από Τούρκους διπλωμάτες με συνεργάτες «τεχνικούς» συμβούλους από την Ευρώπη.

Η Τουρκία δεν απέκτησε τυχαία το προσωνύμιο «επιτήδειος ουδέτερος», κάτι που γαλβανίστηκε αρχικά από τους Φαναριώτες, για να εξελιχθεί στην πορεία, κυρίως μετά την επανάσταση των Νεότουρκων. Στοιχεία της συγκεκριμένης ιδιότητας ήταν το κυνήγι της ευκαιρίας και οι υποσχέσεις κάθε είδους που δίνονταν αφειδώς.

Οι βίλες στο Βόσπορο έχουν γοητεύσει πολλούς Δυτικούς, με τους οικοδεσπότες Τούρκους να τις προσφέρουν με κάθε αφορμή, στα πλαίσια της αρχαίας τέχνης της εξαγοράς. Και δεν είναι μόνο οι βίλες, αλλά και οι μεγάλες παραγγελίες οπλικών συστημάτων για τις οποίες είχε μιλήσει παλαιότερα και ο μακαρίτης Θεόδωρος Πάγκαλος. Οι Τούρκοι, όπως είχε πει, λένε ότι θα αγοράσουν από τους πάντες τα πάντα, για να τους έχουν όλους ευχαριστημένους.

Αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στην Άγκυρα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Φιντάν σημείωσε: «Η συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία πηγαίνει πολύ καλά. Από την προμήθεια των Eurofighters έως την κοινή μας εργασία σε άλλους τομείς, οι εταιρείες μας και οι αρμόδιοι φορείς λειτουργούν καλά». Άφησε ανοιχτό στην ουσία το θέμα της αγοράς 40 Eurofighter, που με τα όπλα τους, αν ποτέ υλοποιηθεί, θα είναι μια πολύ μεγάλη προμήθεια, για την οποία οι Εγγλέζοι κάνουν τούμπες…

Προχθές, ο Ταγίπ Ερντογάν ερχόμενος απ’ το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι περιμένει από τον πρόεδρο Τραμπ -με τον οποίο μίλησε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ- να δώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία. Υποστήριξε επίσης πως «η ανησυχία της Ελλάδας για τα βήματα που έχουμε κάνει στον τομέα της άμυνας είναι δίχως νόημα», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα που δεν απειλεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά της και δεν της επιδεικνύει εχθρική στάση». Και εδώ ο Τούρκος πρόεδρος -εκτός της καλυμμένης απειλής κατά της Ελλάδας- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμα προμήθειας, που αν προστεθεί στην πρώτη κάνει την Τουρκία κάτι σαν το Ισραήλ, δίπλα στο Ισραήλ! Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα που αφορά το πώς θα πληρωθούν αυτά, με την τουρκική οικονομία να έχει σοβαρά προβλήματα…

Τα μεγάλα λόγια συνεχίζονται, με πρώτο βιολί τον Τούρκο πρόεδρο που καλλιεργεί την εικόνα των καλών σχέσεων με τον Τραμπ, που δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει. Και δεν έχει με δική της ευθύνη, καθώς πληρώνει τις κορόνες που ακούγονταν παλαιότερα στη Βουλή πριν από τις αμερικανικές εκλογές από το συντηρητικό κόμμα περί «τραμπισμού»…