Skip to main content
naftemporiki.gr | ΠαρασκηΝΙακά

Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα 2 δισ., οι 10 ευνοημένοι και το Ταμείο – Τι βάζουν στο στόχαστρο οι Βρυξέλλες

Κοιτάζουν τώρα και Ταμείο Ανάκαμψης, απευθείας αναθέσεις - σε 101 από 110 διαγωνισμούς εμφανίστηκε ένας παίχτης

Μπορεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, όμως το μεγάλο κάδρο είναι πολύ πιο σύνθετο και… ακριβό. Οι Βρυξέλλες – που δεν ενθουσιάζονται με τις «πατέντες» του ελληνικού Δημοσίου – έχουν ανοίξει φάκελο – μαμούθ για όλα τα κοινοτικά κονδύλια που ρέουν προς την Ελλάδα.

Και ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως μας λένε από τη βελγική πρωτεύουσα. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 2 δισ. ευρώ με τη λίστα των «ευνοημένων» να φέρεται να περιορίζεται σε 10 ονόματα εταιρειών. Ένα από τα στοιχεία που χτύπησαν το καμπανάκι ήταν πως εξετάστηκαν 110 διαγωνισμοί και στους 101 διαπιστώθηκε ότι εμφανίστηκε μόνο ένας παίχτης.

Στο παρασκήνιο υπάρχει επίσης έντονη φημολογία για νέα υπόθεση απευθείας ανάθεσης. Οι απευθείας αναθέσεις φαίνεται πως είναι η μεγάλη ελληνική αμαρτία.

Το πρόστιμο

Ο φάκελος των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων δεν έχει κλείσει ούτε κατά διάνοια. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικό πρόστιμο που ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αν και, προς το παρόν, έχουμε ένα «διοικητικό» πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ. Το κράτος πληρώνει, ακόμα κι αν δεν υπήρχε δόλος – αρκεί η κακοδιαχείριση. Αν όμως υπάρξει δόλος, τότε μιλάμε για επιστροφές από φυσικά πρόσωπα. Αρκεί να βρεθούν. Και να πληρώσουν.

Κοβέσι, ΟΟΣΑ και… Καθολική Εξομολόγηση

Η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, έχει φτιάξει μια δικογραφία 3.000 σελίδων, με κατηγορίες για απάτες, παραπλανήσεις και δήθεν καλλιέργειες από ανθρώπους που δεν ήξεραν πού πέφτει το χωράφι.

Ο ΟΟΣΑ μιλά για διάτρητο σύστημα ενισχύσεων, με ωφελημένους πέρα από τους πραγματικούς αγρότες. Δηλαδή, για μία μορφή ευρωπαϊκής ελεημοσύνης που μετατράπηκε σε δίκτυο «αθέμιτων πλεονεκτημάτων».

Και τώρα τι; Θα τα πάρουμε πίσω; Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μηχανισμό ανακτήσεων: ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ένα task force που θα «χτυπάει» στα ΑΦΜ και θα ζητά πίσω τα λεφτά – έντοκα. Όσοι πήραν παράνομα ενισχύσεις θα κληθούν να τις επιστρέψουν.

Στην πράξη, όμως, κανείς ποτέ δεν έχει πληρώσει έως τώρα. Ούτε με το πακέτο Χατζηγάκη, ούτε με το Μωραΐτης–Κοσκινά, ούτε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Απλώς έγιναν συμψηφισμοί με άλλες ενισχύσεις. Ή… πέθανε ο δικαιούχος.

Το Μαξίμου αποστασιοποιείται, αλλά φλέγεται

Η κυβέρνηση κάνει damage control. Θέλει να σώσει τον πρωθυπουργό από το κάδρο και να μοιράσει τις πολιτικές ευθύνες «ισόποσα» σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών. Το σενάριο του Μαξίμου είναι απλό: Ο Μητσοτάκης δεν ήξερε – ούτε για τις υποκλοπές, ούτε για τα Τέμπη, ούτε για τις επιδοτήσεις. Μόνο για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το Kids Wallet.

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τόλμησε να «δείξει» τον πρωθυπουργό, πήρε απάντηση όχι μόνο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, αλλά και από τον Άδωνη Γεωργιάδη. «Σαν να θέλετε να δώσετε πάλι εξετάσεις σε κάποιον υψηλό σας προστάτη», του είπε. Όχι, δεν είναι σκηνή από πολιτικό θρίλερ – είναι η Βουλή των Ελλήνων.

Έρχεται Προανακριτική; Ναι, αλλά για ποιον;

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει αίτημα για προανακριτική επιτροπή για τους Βορίδη και Αυγενάκη – αμφότεροι έχουν ήδη στείλει μηνύματα στο Μαξίμου ότι δεν θα γίνουν εξιλαστήρια θύματα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζονται δύο σενάρια: ή θα απορρίψουν την προανακριτική και θα πάνε σε εξεταστική για… όλες τις κυβερνήσεις από το ’81 και μετά, ή θα αποδεχτούν το αίτημα αλλά μόνο για τον Αυγενάκη – όχι για τον Βορίδη.

Βουλευτές ΝΔ: «Μέχρι πότε θα καθαρίζουμε εμείς;»

Στα έδρανα της Ν.Δ. επικρατεί βουβό ρήγμα. Οι βουλευτές νιώθουν ότι ξαναφορτώνονται το κόστος ενός σκανδάλου που δεν διαχειρίστηκαν, δεν γνώριζαν και δεν ελέγχουν. Ρητορικό το ερώτημα που ακούγεται στους διαδρόμους: «Γιατί δεν συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα;».

Το πάρτι τελειώνει, αλλά ο λογαριασμός μένει. Το μόνο ερώτημα πλέον είναι: ποιος θα τον πληρώσει; (Την απάντηση δυστυχώς την υποψιαζόμαστε).