Συχνά αναφερόμαστε στις οινολάσπες και στην παρουσία τους -συνήθως με ανάδευσή τους- κατά την ωρίμανση των κρασιών.
Κι αυτό γιατί, τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, προϊόντα της ζύμωσης, είναι κάτι περισσότερο από απλά ιζήματα στον πυθμένα ενός βαρελιού ή μιας φιάλης. Είναι οι δημιουργοί ενός πολύπλοκου… χορού χημείας και ανάπτυξης αρωμάτων/γεύσεων που αξίζει την προσοχή μας. Ας εξετάσουμε τον καθοριστικό ρόλο τους.
Τι είναι οι οινολάσπες;
Οι οινολάσπες είναι τα υπολείμματα των κυττάρων των ζυμών, των φλοιών των σταφυλιών και άλλων ενώσεων που καθιζάνουν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και της παλαίωσης. Αρχικά, μπορεί να θεωρηθούν ως απλά υποπροϊόντα της ζύμωσης, αλλά η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον χαρακτήρα, την υφή και το γευστικό προφίλ ενός κρασιού καθώς αυτό ωριμάζει. Διαβάστε περισσότερα.