Skip to main content

Ναυτιλία: Ποιοτική υπεροχή και αναγνώριση για την ελληνική σημαία

Alexandros Michailidis / SOOC

Στη «Λευκή Λίστα» του Paris MoU διατηρήθηκε και φέτος η «γαλανόλευκη»

Τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας της επιβεβαιώνει για ακόμη μία χρονιά η ελληνική σημαία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Paris MoU για το 2024, που αφορούν την απόδοση των κρατών σημαίας, αλλά και των αναγνωρισμένων οργανισμών.

Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις πιεστικές συνθήκες για την παγκόσμια ναυτιλία, η «γαλανόλευκη» διατήρησε τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και συγκαταλέγεται για μία ακόμη χρονιά στη «Λευκή Λίστα», ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες σημαίες παγκοσμίως.

Οι τρεις λίστες

Η κατάταξη των κρατών σημαίας σε «Λευκή», «Γκρι» και «Μαύρη Λίστα» του Paris MoU βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων πλοίων κατά τη διάρκεια μιας κυλιόμενης περιόδου τριών ετών, με βασικό κριτήριο τουλάχιστον 30 επιθεωρήσεις για κάθε σημαία.

Για το 2024, η «Λευκή Λίστα» περιλαμβάνει 40 κράτη σημαίας, με χαμηλά ποσοστά κρατήσεων.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Σιγκαπούρη, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Λιβερία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και φυσικά η Ελλάδα.

Ειδικά για την ελληνική σημαία, την περίοδο 2022-2024 πραγματοποιήθηκαν 599 επιθεωρήσεις και σημειώθηκαν μόλις 12 κρατήσεις, κατατάσσοντάς την στη 15η θέση της λίστας και επιβεβαιώνοντας τη συνεπή και αξιόπιστη απόδοσή της σε διεθνές επίπεδο.

Στην «Γκρι Λίστα» κατατάσσονται 17 σημαίες με μέτριες επιδόσεις, όπως της Κροατίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας, των Φιλιππίνων και του Παναμά.

Τέλος, στη «Μαύρη Λίστα» περιλαμβάνονται 12 σημαίες, μεταξύ των οποίων οι Τανζανία, Βανουάτου, Τόγκο και Καμερούν, που παρουσιάζουν αυξημένο ή πολύ αυξημένο κίνδυνο κρατήσεων.

Η σύγκριση του 2024 με το 2023 δείχνει μια μείωση της «Λευκής Λίστας» κατά δύο σημαίες, ενώ η «Γκρι» και η «Μαύρη Λίστα» παρέμειναν ίδιες ως προς τον συνολικό αριθμό.

Το ποσοστό κρατήσεων για το 2024 παρουσίασε αύξηση, φθάνοντας το 4,03%, έναντι 3,81% το 2023 και 4,25% το 2022, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη υψηλή πίεση συμμόρφωσης που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αν και δεν καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση σε συγκεκριμένη διεθνή σύμβαση, η ανάλυση δείχνει σταθερές ελλείψεις σε γνωστούς τομείς.

Η πυρασφάλεια (SOLAS Chapter II-2) παραμένει η συνηθέστερη αιτία καταγραφής ελλείψεων, με ποσοστό 17,2%, ενώ ακολουθούν θέματα δομικά και ηλεκτρολογικά του πλοίου (SOLAS Chapter II-1) με 11,3% και θέματα ευημερίας και υγειονομικής φροντίδας του πληρώματος (MLC Title IV) με 10,4%.

Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα με τις πυρασφαλιστικές πόρτες (3,2%) και τις Συμβάσεις Απασχόλησης Ναυτικών (1,5%).

Επιπλέον, ελλείψεις σχετιζόμενες με τον Κώδικα ISM καταγράφηκαν στο 4,6% των περιπτώσεων, δείχνοντας ότι η εφαρμογή και η επιτήρηση των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας απαιτεί συνεχή προσοχή.

Οι απαγορεύσεις πρόσβασης (refusals of access) για το 2024 παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις 15 περιστατικά, διατηρώντας μια θετική εικόνα συμμόρφωσης σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αξιολόγηση ROs

Η επιτήρηση της απόδοσης των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Recognized Organizations –
ROs) αποτελεί βασικό στοιχείο του έργου του Paris MoU.

Για να συμπεριληφθεί ένας RO στην αξιολόγηση, απαιτούνται τουλάχιστον 60 επιθεωρήσεις την τελευταία τριετία. Για το 2024, στην έκθεση περιλαμβάνονται 29 οργανισμοί, έναντι 32 το 2023.

Η απόδοσή τους θεωρείται σταθερή, χωρίς ενδείξεις σημαντικής επιδείνωσης, ενώ ο αριθμός των ROs με χαμηλή απόδοση παραμένει περιορισμένος.

Εύσημα και από ICS

Η θετική εικόνα της ελληνικής σημαίας επιβεβαιώνεται και από την έκθεση «Flag State Performance 2024/2025» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS).

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 14 σημαίες παγκοσμίως που απέσπασαν θετική αξιολόγηση σε όλα τα κριτήρια, όπως: οι επιδόσεις στο Port State Control, η κύρωση των διεθνών συμβάσεων, η εποπτεία των ROs, η ηλικία του στόλου, η συμμετοχή στα όργανα του IMO, και τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων από τον ίδιο τον IMO.

Στην ίδια λίστα υψηλής αξιολόγησης περιλαμβάνονται επίσης σημαίες χωρών όπως η Δανία, η Ιαπωνία, η Λιβερία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, η Μάλτα, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική σημαία διατηρεί ισχυρή θέση στο «QualShip 21», ένα πρόγραμμα των ΗΠΑ που αναγνωρίζει πλοία και σημαίες με εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας, αποτελώντας πρότυπο σφάλειας και συμμόρφωσης και ενισχύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.