Η ιστορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση και το ταρακούνημα είναι ισχυρό για όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι θεσμός στην Ελλάδα οι κοινοτικοί πόροι -λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων- να μην αντιμετωπίζονται πάντα με τον δέοντα σεβασμό, ενώ από το 1981 ευθέως χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές για να κερδηθούν εκλογές. Αν όσα χρήματα έχουν έρθει στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία είχαν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε, η χώρα θα είχε άλλη μορφή.
Φευ, όμως, κάτι τέτοιο μοιάζει ακατόρθωτο… Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζει στη σέντρα κυβερνητικά στελέχη εξαιτίας των χειρισμών τους, κάνοντας ακόμα πιο ευάλωτη την κυβέρνηση που προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ που δίκαια την τρομάζει -με το εύρος της υπόθεσης που φαίνεται να υπάρχει-, εξίσου και περισσότερο θα έπρεπε να τρομάζει το κυβερνητικό επιτελείο ο πληθωρισμός που επιμένει και υποσκάπτει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Τα στοιχεία της Εurostat είναι δυσάρεστα και προοιωνίζονται γκρίζο μέλλον. Η Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν 5η σε ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με 3,6%, που είναι και η μεγαλύτερη τιμή τους τελευταίους 18 μήνες. Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση στην Ευρωζώνη σε πληθωρισμό ενέργειας με ετήσια αύξηση τιμών 1,9%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν – 1,3%. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη μειώνονται ενώ στην Ελλάδα αυξάνονται.
Τον ίδιο μήνα βρεθήκαμε στην τρίτη θέση στην Ευρωζώνη σε πληθωρισμό υπηρεσιών (πλοία, ρεύμα, τηλέφωνο, Internet, ιδιώτες γιατροί, courier, καταλύματα, πακέτα διακοπών) με ετήσια αύξηση τιμών 5,4% και μέσο όρο Ευρωζώνης στο 4,4%. Η χώρα μας στον επισκοπούμενο μήνα ήταν 2η στην Ευρωζώνη σε πληθωρισμό χωρίς ενέργεια και τρόφιμα με αυξήσεις τιμών 4,2% (μ.ό Ευρωζώνης 2,9%). Ήταν 3η και στον γενικό πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια με 3,8%.
Ακόμα είμαστε τρίτοι στην Ευρωζώνη σε πληθωρισμό βιομηχανικών αγαθών (φάρμακα, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές, λευκές συσκευές, έπιπλα, ρούχα κ.ο.κ.) με ετήσια αύξηση τιμών 1,2% (μ.ό. Ευρωζώνης 0,5%). Ο πληθωρισμός τροφίμων (με καπνικά και αλκοολούχα) είχε τον Ιούνιο σκαρφαλώσει στη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή (2,5%) σε 9 μήνες.
Υψηλό πληθωρισμό έχουμε εξαιτίας της μεγάλης φορολογίας που επιβάλλει το κράτος (για να γεμίζει τα ταμεία του), αλλά και λόγω έλλειψης προσφοράς σε πολλά προϊόντα – υπηρεσίες, που έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν καρτέλ. Η ακρίβεια που ζούμε στην Ελλάδα τροφοδοτείται και από τη χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, που προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων, τροφοδοτώντας συχνά πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πληθωρισμός μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, από την οποία εξαρτώνται οι μισθοί στη χώρα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Στην κοινωνία αυτό περνάει με υπερφορολόγηση και ακρίβεια η οποία αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ αμοιβών και τιμών.