Απτή πραγματικότητα αποτελεί πλέον το «International Nanotech Hub, Thessaloniki», με δυο μεγάλα project σε πλήρη εξέλιξη: το Κέντρο Αριστείας COPE Nano και το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που δημιουργεί το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς.
Το εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ενόψει του Διεθνές Πολυσυνέδριο Nanotexnology 2025 που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Nanotech Hub Στέργιος Λογοθετίδης και ο CTO της εταιρείας ΟΕΤ, Ευάγγελος Μεκερίδης, βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2026 και θα φτάσει στο πικ της λειτουργίας του το 2027.
Τελικός στόχος είναι η 127 μέτρων μήκους γραμμή παραγωγής του να παράγει έως και 1 εκ τ.μ. φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς ετησίως, θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα δημιουργεί για βιομηχανική παραγωγή intergrated organic photovoltaics, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να καλύψει τις καινοτόμες αυτές ανάγκες και σε παγκόσμιο επίπεδο με τη δημιουργία νέων giga-factories. Στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 50 άτομα.
«Στόχος είναι να εξελίξουμε την τεχνολογία και να κλωνοποιήσουμε το εργοστάσιο όπου υπάρχει ζήτηση. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία. Το ενδιαφέρον για τα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία παράγουν ενέργεια με διαχεόμενο φωτισμό που μπορούν να βοηθήσουν στην τεχνολογία των θερμοκηπίων είναι μεγάλο και στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεκερίδης.
Τα δύο εν λόγω μεγάλα project (Flex2Energy και CopeNano), έχουν ξεπεράσει σε χρηματοδότηση τα 50 εκ ευρώ, ενώ οι εταιρείες και φορείς του International Nanotech Hub είχαν συμμετοχή κατά διαστήματα σε προγράμματα που ξεπερνούσαν τα 250 εκ ευρώ.
Σημειωτέον, επίσης, ότι στο Ιnnovation Radar της Ε.Ε. έχουν ήδη ενταχθεί ως ώριμες για ένταξή τους στην αγορά καινοτομίες που έχουν δημιουργηθεί τόσο από την ερευνητική/επιστημονική ομάδα του Κέντρου Αριστείας COPENano όσο και από την εταιρεία ΟΕΤ, η οποία έχει και τον όλο συντονισμό του Flex2Energy Project.