Skip to main content

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Σύσκεψη εν πλω στο Αιγαίο υπό τον Νίκο Δένδια

Πρόσω ολοταχώς για την ενίσχυση του Στόλου - Επίσκεψη ΥΕΘΑ με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων σε νησιά του ΝΑ Αιγαίου

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εισηγήσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε την Τετάρτη (3/04) –όπως είχε αποκαλύψει η «Ν»– βγήκε «λευκός καπνός» για τον εκσυγχρονισμό του γερασμένου Στόλου, μεταξύ άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με στόχο το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει μια επιχειρησιακή… «ανάσα», τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ενίσχυση της αποτρεπτικής του ισχύς.

ΓΕΕΘΑ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» μπορεί να άργησε 15 χρόνια, ωστόσο στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι να μην πάει λεπτό χαμένο και να αρχίσουν οι εργασίες σε χρόνο που ήδη ο Στόλος θα έχει αποκτήσει τις τρεις φρεγάτες FDI, δηλαδή εντός του 2026.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη -εκ των τεσσάρων- φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2028. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2030 ενώ οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας όσο και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπενθυμίζεται ότι οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αρχές 2000, με τις πρώτες μονάδες να ναυπηγούνται στη Γερμανία και τις υπόλοιπες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Το κόστος και ο made in Greece «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», το κόστος του εκσυγχρονισμού «κλείδωσε» στα 290 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά πολύ καθώς το πρώτο σενάριο ήθελε αυτό να αγγίζει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. 

Το κόστος θα αφορά αναβαθμίσεις όπως αυτές θα αφορούν συστήματα μάχης και ηλεκτρονικά των φρεγατών.

Όλα αυτά θα έρθουν να ενισχύσουν αισθητά τις επιχειρησιακές δυνατότητες συνδυαστικά βέβαια με το αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ και θα εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες.

Άλλωστε ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έχει δείξει ήδη τα πρώτα επιτυχημένα «δείγματα γραφής» επί του πεδίου στον Κόλπο του Άντεν παρεμβάλλοντας κατά των επιθετικών drones των φιλικά προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι.

Υπό την εποπτεία ομάδας Στελεχών του ΠΝ

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ θα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό καθώς το πρόγραμμα θα είναι υπό την εποπτεία ειδικής ομάδας «task force» που τα συγκροτηθεί από Στελέχη του ΠΝ.

Σύσκεψη εν πλω

Σε συνέχεια του ΚΥΣΕΑ σε μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης εν πλω στο Αιγαίο, συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» και τα επόμενα βήματα της συνολικής μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του ΥΠΕΘΑ για την πορεία της υλοποίηση της «Ατζέντας 2030».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων ΠΕΡΣΕΑΣ (δωρεά προς το ΠΝ του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη), με το οποίο θα επισκεφθούμε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αλλαγή «σελίδας» για τον Στόλο

Η ενίσχυση του Στόλου του ΠΝ έρχεται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων που την καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ για την υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις νέες φρεγάτες FDI που θα φέρουν με στρατηγικά όπλα και αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, τις νέες 2+2 φρεγάτες FREMM -τις οποίες η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ιταλία- για την αντικατάσταση των παλαιότερων μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S, τον εκσυγχρονισμό των σκαφών Ρουσσέν, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214 που επιπλέον έχουν αποκτήσει και τις νέες τορπίλες, τα νέα ταχέα περιπολικά, τα νέα πλοία υποστήριξης, τα νέα ελικόπτερα Seahawk, νέα drones κάθετης απογείωσης και τα νέα συστήματα λειτουργικής διασύνδεσης, command and control.

Ενώ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον το ΠΝ προσανατολίζεται και στη συμμετοχή στη σχεδίαση της νέας φρεγάτας Constellation, τη συμμετοχή στη σχεδίαση της ευρωκορβέτας, το σχεδιασμό ενός ελληνικού πλοίου για πρώτη φορά, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό θα το μοιράζεται με το Λιμενικό Σώμα.

Όλο αυτό, όπως έχει ζητήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με μια θεσμοθετημένη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε ποσοστό 25%.

Όπως δήλωσε προ ημερών ο Νίκος Δένδιας « το Πολεμικό Ναυτικό καθίσταται δέκα φορές πιο ισχυρό από οτιδήποτε έχει γνωρίσει ο ελληνισμός μέχρι σήμερα και όλο αυτό μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα, τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος, τις γυναίκες και τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, για τους οποίους έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών αποδοχών τους».

Ταυτόχρονα τη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων εξελίξεων και απρόβλεπτων προκλήσεων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας διαβεβαίωσε ότι, «το ΠΝ παραμένει δυνατό, επίκαιρο, προορατικό, ικανό και αξιόπιστο. Ως το βασικό όργανο της Ναυτικής ισχύος της Ελλάδας, είναι αποφασισμένο να παραμείνει στην «πρώτη γραμμή» και σε συγχορδία με το Λιμενικό Σώμα να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια για την προστασία της εθνικής ακεραιότητας και των ημέτερων συμφερόντων στη θάλασσα».