Το καλοκαιρινό πληθωριστικό μπουρίνι «χτύπησε» και η ανησυχία ότι τα δύσκολα είναι μπροστά στο μέτωπο της ακρίβειας εντείνεται.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες κατακόρυφης αύξησης των καταναλωτών -λόγω τουρισμού- άρα και της ζήτησης που φέρνει πρόσθετες ανατιμήσεις.
Ο εναρμονισμένος δείκτης «χτυπήθηκε», τον Ιούνιο, από την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων στον δείκτη της ενέργειας: το αρνητικό ή μηδενικό ποσοστό του τελευταίου τριμήνου έδωσε τη θέση του στο θετικό πρόσημο και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη στο +3,6%, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2023.
«Επίμονος» είναι ο πληθωρισμός και στα τρόφιμα αλλά και -κυρίως- στις υπηρεσίες. Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε λίγα 24ωρα αναμένεται να αποτυπώσουν σημαντικές αυξήσεις για ακόμη έναν μήνα και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα ενοίκια, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα το κόστος της στέγασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο γενικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 3,6%, από 3,3% τον Μάιο. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων και καπνού) αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,5%, ενώ στον τομέα των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκε άνοδος 1,2%. Αντίστοιχα, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας εμφάνισαν αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,5% τον Μάιο. Ο Ιούνιος είναι δεδομένο ότι έχει κλείσει με αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τι έχει καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ στο «μέτωπο» των καυσίμων κίνησης.
Τιμές καυσίμων
Και αυτό διότι ο Ιούνιος ήταν μήνας μεγάλων «σκαμπανεβασμάτων», με την τιμή λιανικής της αμόλυβδης να αυξάνεται από τα επίπεδα του 1,7 ευρώ κοντά στο 1,8 ευρώ, λόγω του πολέμου των 12 ημερών στη Μέση Ανατολή, και να επιστρέφει πλέον και πάλι κοντά στα αρχικά επίπεδα μετά την ειρήνευση. «Επίμονος» είναι και ο δομικός πληθωρισμός, με ποσοστό αύξησης της τάξεως του 3,8% (από 3,7% τον Μάιο), κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών «διαχέονται» πέραν των καυσίμων και των τροφίμων.
Πλέον, η μέση αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το πρώτο εξάμηνο φτάνει στο 3,1% και αρχίζει να «ξεφεύγει» από τον ετήσιο στόχο για φέτος. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται ότι θα είναι δύσκολοι μήνες και λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλλά και λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι το μέσο ποσοστό θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, καθοριστικής σημασίας για το αν η χρονιά θα κλείσει τελικώς πάνω από το ποσοστό που έχει τεθεί ως ετήσιος στόχος είναι ο ρυθμός μεταβολης των τιμών το φθινόπωρο.
Η εικόνα της ευρωζώνης
Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2%, χαμηλότερα συγκριτικά με την Ελλάδα και ακριβώς πάνω στον καταστατικό στόχο, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα για μία παύση στις επιτοκιακές μειώσεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Η δε οριακή αύξηση σε σχέση με το +1,9% του Μαΐου δεν φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στους κόλπους της ΕΚΤ. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 2,7% και τον Ιούνιο, ενώ τα τρόφιμα κατέγραψαν αύξηση 3,1%.