Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εμπλοκή του ονόματός του στις συμπεριληφθείσες συνομιλίες της δικογραφίας, μίλησε ο πρώην Υφυπουγός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με την Νικόλ Λειβαδάρη.
Σχολιάζοντας την «εμπλοκή» του, ο κ. Μπουκώρος σχολίασε ότι «το ‘’εμπλοκή’’ μπορεί να έχει πολλές έννοιες», για να προσθέσει: «Αυτό για το οποίο απολογούμαι είναι ένα τηλεφώνημα για έναν παραγωγό ο οποίος πίεζε λόγω προβλημάτων υγείας. Και επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν ούτε κομμώτρια ούτε κάποιος άσχετος. Είναι μια ζωή στον πρωτογενή τομέα και επρόκειτο για αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Κατά συνέπεια, γι’ αυτό είπα στην ανακοίνωσή μου, δεν ζημίωσε το τηλεφώνημά για το οποίο ελέγχομαι ούτε ένα ευρώ τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήταν ένα αίτημα για μία μικρή παράταση», εξήγησε.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί από την θέση του υφυπουργού, τόνισε ότι «όλα τα ζητήματα έχουν την πολιτική, την ποινική και την επικοινωνιακή τους διάσταση. Διευκολύναμε οπωσδήποτε τα πράγματα με αυτές τις παραιτήσεις. Δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει κάτι κακό ή κάτι ποινικά κολάσιμο».
«Αυτή η συνομιλία είναι από το 2022 και κρίθηκε από τον Έλληνα εισαγγελέα και πήγε στο αρχείο. Και απλά ήρθε στη Βουλή ως συσχετιζόμενη. Αλλά και ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν ζήτησε την ποινική της διερεύνηση ούτε την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίζουμε λίγο, γιατί έχουν μπει όλα σε ένα μίξερ», συμπλήρωσε.
«Το είχα αποφασίσει» αλλά και «μου ζητήθηκε η παραίτηση»
Σε ερώτηση αν η απόφαση της παραίτησης ήταν δική του ή του ζητήθηκε, ο κ. Μπουκώρος απάντησε: «Εγώ το είχα αποφασίσει και ζητήθηκε από κυβερνητικό στέλεχος, εν πάσει περιπτώσει. Δεν υπήρχε καμιά διαφωνία, δεν υπήρχε καμία αντίδραση για το ότι πρέπει να γίνει αυτό». «Ήταν μια απόφαση από κοινού», πρόσθεσε.
«Είχα ενημερώσει τον Λιβανό»
«Τρεις μήνες πριν από αυτή τη νόμιμη επισύνδεση, 6 Ιουλίου του 2021, έχω στείλει αναλυτική επιστολή στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Λιβανό, και του εξιστορώ λοιπόν μια πολύ χτυπητή ιστορία, όπου λέω ότι δημόσια έκταση που ήταν το εργοτάξιο της Λίμνης Κάρλας όπου έγινε ένα έργο 200 εκατ. ευρώ – ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης. Κάποιοι τύποι από τον Λαγκαδα, πέντε τον αριθμό, παρέθετα στην επιστολή μου στον υπουργό και τα αρχικά των ονομάτων τους γιατί οι καταγγελίες περιήλθαν σε εμένα από αγρότες της γύρω περιοχής. ‘’Έχουν δηλώσει αυτή την έκταση του δημοσίου κι επιδοτούνται από το 2017 μέχρι σήμερα που είναι 2021. Σας παρακαλώ έχει κάνει αγροτικούς ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Έχουν αυτοί οι άνθρωποι ενοικιαστήρια αυτής της έκτασης από το δημόσιο; Διότι οι αγρότες εδώ στην περιοχή δεν βλέπουν να καλλιεργείται κάτι. Πώς είναι δηλωμένες αυτές οι εκτάσεις;’’ Δηλαδή τα ζητήματα που συζητάμε σήμερα», εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Πρέπει να πω εδώ ότι ο κ. Λιβανός τότε είχε κάνει μια δήλωση ότι εντοπίστηκαν ύποπτα ΑΦΜ σε πέντε περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στην Κάρλα που είχα καταγγείλει εγώ με αυτή την κατεπείγουσα επιστολή. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τι έγινε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση ότι συνεπώς είχε γνώση η κυβέρνηση, ο κ. Μπουκώρος επισήμανε: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα που κατήγγειλα εγώ, ασφαλώς θεωρώ ότι είχε γνώση γιατί έκανε και δηλώσεις ότι εντοπίστηκαν τα ύποπτα ΑΦΜ σε πέντε περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και εκεί».
«Αντικειμενικά και λογικά, δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να γνωρίζει σε βάθος και λεπτομέρεια όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας», συμπλήρωσε.