Μαζεμένες έρχονται οι… επιτυχίες στη διαχείριση κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων από την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις τη σχετική πρωτιά στην Ε.Ε.
Καθώς είναι σε εξέλιξη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους πιπεράτους διαλόγους, που καίνε υπουργούς, υφυπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, να προκαλούν συνάμα γέλωτα και αγανάκτηση, μας ήρθαν και άλλες εκθέσεις.
Η πρώτη είναι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη λειτουργία του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και είναι καταπέλτης.
Στο ποδόσφαιρο, με δύο κίτρινες κάρτες ο παίκτης αποβάλλεται. Για τις δημόσιες συμβάσεις, το Ε.Σ. μοιράζει 13 «κίτρινες κάρτες» και είναι όλα καλά.
Στην έκθεσή του υπογραμμίζει την έλλειψη πλήρους και επαρκούς αιτιολογίας της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, αποδοχή προσφορών και κατακύρωση κατά παράβαση της διακήρυξης, πλημμελή έλεγχο δικαιολογητικών κ.λπ.
Στις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να προσθέσουμε και μία ακόμη παράμετρο. Το 77% του αριθμού των δημοσίων συμβάσεων (ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ), που υπογράφηκαν το 2024, ανήκει στην αγαπημένη κατηγορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εκείνη των απευθείας αναθέσεων. Συνήθως, η δημόσια διοίκηση ανακαλύπτει ανάγκες, για τις οποίες, λόγω του «επείγοντος» χαρακτήρα τους, δεν υπάρχει χρόνος για διαγωνισμούς και επιλέγεται η απευθείας ανάθεση στον… πρώτο τυχόντα.
Μία ακόμη εθνική… επιτυχία αποκαλύπτει η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, με την Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους χρόνους απονομής της, ενώ η βελτίωση της διαδικασίας αποτελεί ένα μόνιμο «προαπαιτούμενο», από την εποχή της τρόικας και των μνημονίων έως και σήμερα, για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και, φυσικά, ακόμη δεν έχει επιλυθεί.
Εκτός όλων των ανωτέρω, εκείνο που φοβούνται περισσότερο στην κυβέρνηση είναι οι πληροφορίες πως η ομάδα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, που αποκάλυψε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σκαλίζει και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.