Η Κομισιόν άναψε «πράσινο φως» στο αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και πλέον η Αθήνα ετοιμάζεται για να υποβάλλει το αίτημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 3,9 δις. ευρώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Φθινόπωρο, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει λιγότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επανέλθει με μια αναθεώρηση για όλα τα κράτη-μέλη.
Οι τροποποιήσεις του «Ελλάδα 2.0» όπως τονίζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν 108 μέτρα τα οποία δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν είτε πλήρως είτε μερικώς για διάφορους λόγους όπως καθυστερήσεις οι οποίες σχετίζονται με τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων, μη δυνατότητας εκπλήρωσης μέτρων εν μέρει ή συνολικά λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης ή με στόχο την εφαρμογή καλύτερων εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η αρχική φιλοδοξία του εκάστοτε μέτρου.
Το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0
Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» προστέθηκαν έργα που αφορούν στην ασφάλεια και στην αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών, όπως η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών της χώρας, καθώς και η προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενισχύονται οι ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας υγείας με την πρόταση έργου επέκτασης της ψηφιακής υποδομής του συστήματος υγείας, για τη διευκόλυνση και την απλοποίηση των καθημερινών διαδικασιών. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με την προσθήκη του συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης μέσω δορυφόρων και drones.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του έτους η Ελλάδα να έχει αιτηθεί συνολικά και να έχει λάβει το 80% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι έως τώρα η χώρα μας έχει λάβει το 59,4% των πόρων που δικαιούται από το Ταμείο, που αντιστοιχεί σε 18,2 δις. ευρώ. Με την υποβολή του 6ου αιτήματος και την εκταμίευση του, η Ελλάδα θα έχει λάβει το 71% των συνολικών πόρων ενώ σχεδιάζει το 7ο αίτημα να υποβληθεί τον Νοέμβριο για ακόμα 3,5 δις. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται το 2026. Οι χώρες καλούνται να «κλείσουν» τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν θέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2026. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πληρωμές και οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια που λαμβάνεται για την εκπλήρωση των ορόσημων και στόχων. Ομοίως, οι τροποποιήσεις των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν μπορούν να εγκριθούν μετά τις 31 Αυγούστου 2026.
Η προθεσμία για την υποβολή από τα κράτη-μέλη του τελευταίου αιτήματος πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την αξιολόγηση, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2026. Τελευταία ημέρα για την πραγματοποίηση πληρωμών από την Επιτροπή είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πληρωμές το 2027.