Skip to main content
naftemporiki.gr | ΠαρασκηΝΙακά

Tο χρώμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο φίλος τους ο Λευτεράκης και η σφαγή των ιερών αγελάδων

Αλλαγή πίστας για την αγορά, επιστροφή στο πελατειακό manual για το κράτος. Από το ταμπλό στους βοσκοτόπους και πίσω.

Η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον κολοσσό της Euronext δεν είναι απλώς ένα business deal. Είναι μια πιθανή δομική αλλαγή στο οικοσύστημα των ελληνικών κεφαλαιαγορών, που επί χρόνια πάλευε να αλλάξει πίστα.

Τι σημαίνει λοιπόν αν περάσουμε στην «ομπρέλα» της Euronext;

  • Πρόσβαση σε ένα δίκτυο με πάνω από 1.800 εισηγμένες και κεφαλαιοποίηση 6 τρισ. ευρώ
  • Μείωση κόστους συναλλαγών, που θα μπορούσε να φέρει καινούριους παίκτες – μικρότερους, νεότερους, πιο digital
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά προϊόντα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για χρηματιστές, ΑΕΠΕΥ και διαχειριστές
  • Εναρμόνιση με ευρωπαϊκές πρακτικές, βελτίωση εποπτείας και ψηφιακές υποδομές νέας γενιάς

Το Υπουργείο Οικονομικών μιλά για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία. Οι χρηματιστές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επενδυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Και οι παλιοί λένε: ας το δούμε στην πράξη.

Δικαιοσύνη με χρονοκαθυστέρηση

Και ενώ η αγορά πάει για upgrade, η Δικαιοσύνη συνεχίζει σε ταχύτητες που θα ζήλευε και χελώνα.

Με 771 ημέρες αναμονής για μια απόφαση που αφορά διαφορές σε συμβόλαια, η χώρα μας επιστρέφει στην εποχή του 28.8k modem. Το μόνο που λείπει είναι το γνωστό  σήμα της dial-up.

Δεν τους φταίνε οι προηγούμενοι

Για να πάμε όμως και στην πολιτική σκηνή, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στο Μαξίμου.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ — όχι μόνο λόγω των αποκαλύψεων, αλλά λόγω της πικρής αλήθειας: ότι όσο και εάν προσπαθούν να μας πείσουν δεν είναι μία υπόθεση που τρέχει από τα χρόνια ΠΑΣΟΚ, ούτε έχει τις ρίζες της στις τεχνικές λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δικογραφία γίνεται σαφές πως το πάρτι ξεκινά το 2019, με κομματικά στελέχη της ΝΔ και υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ας μην υποτιμά ο πρωθυπουργός τη νοημοσύνη μας με φράσεις περί «ανάληψης ευθύνης και για τους προηγούμενους». Δεν του φταίνε οι προηγούμενοι.

Ο κ. Βάρρας, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε ζητήσει ελέγχους για 5.500 ΑΦΜ (που δεν έγιναν τελικά ποτέ), όταν εκδιώχθηκε ως ανεπιθύμητος από τον οργανισμό δεν πήγε σε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ούτε έκατσε σπίτι του. Στο Μαξίμου πήγε. Όλο και κάτι θα ψιθύρισε εκεί, δεν γίνεται. Το χρώμα στο σκάνδαλο είναι βαθύ γαλάζιο. Η ευθύνη είναι ακέραιη. Και δεν ξεπλένεται με γενικολογίες.

Άσε που ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν θα είναι το τελευταίο σκάνδαλο επιδοτήσεων και κοινοτικού χρήματος που θα μας απασχολήσει. Η Λάουρα Κοβέσι ετοιμάζεται να ανοίξει και άλλους φακέλους.

Βρε τον Λευτεράκη

«Απολαυστικοί» (μέχρι αηδίας) είναι εν τω μεταξύ οι διάλογοι που έρχονται καθημερινά στο φως. Ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Ζερβός (άνθρωπος εμπιστοσύνης ου Αυγενάκη) φέρεται να φέρνει σε επαφή τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Γ. Β. με τον Η.Κ., στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος διαχειριζόταν τα αιτήματα για τις επιδοτήσεις, κανονίζοντας την… ταρίφα για τα βοσκοτόπια:

Λευτέρης Ζερβός: Αυτός είναι φίλος του Λευτέρη. Κανονικός φίλος του Λευτέρη…
Γ. Β.: Να πεις στον Η.Κ. να πάρουν οι Ζωνιανοί τα δικαιώματα με 10 ευρώ και να σου κανονίσω εγώ να τα πουλήσουν με 30 ευρώ.
Λευτέρης Ζερβός: Μιλήστε μαζί και κανονίστε τα όλα.

Ο φίλος τους ο Λευτεράκης λοιπόν – ο Αυγενάκης ντε – εμφανίζεται  επίσης να έχει ζητήσει από τον Γιώργο Ξυλούρη, γνωστό ως Φραπέ, να καταθέσει μήνυση κατά της πρώην προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευής Τυχεροπούλου (η οποία είχε σημαντική συμμετοχή στην αποκάλυψη του σκανδάλου).

Συγκεκριμένα, σε συνομιλία στις 15-11-2024 μεταξύ του Γ. Ξυλούρη και του Λευτέρη Ζερβού, αναφέρεται:

Γιώργος Ξυλούρης: Αν εθαρείται, εγώ επί ΣΥΡΙΖΑ, επάλευα.
Λευτέρης Ζερβός: Εγώ σου είπα να κάνω τον έλεγχο;
Γιώργος Ξυλούρης: Γιατί ήθελες εσύ να μου κάνουν έλεγχο, επειδή είμαι κοντά στον υπουργό; Να γ@μ…. ο υπουργός και όλοι. Και καταστράφηκα απίς και μπήκε ο Αυγενάκης. Με βάνει και κάνω της Τυχεροπούλου μήνυση. Ο Παπαδάκης Γρύλλος ο γκεσταπίτης με έδωσε.

Η σφαγή των ιερών αγελάδων

Την ώρα που το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σαρώνει σαν καύσωνας το κυβερνητικό αφήγημα για το επιτελικό κράτος, η Νέα Δημοκρατία βιώνει ένα υπόγειο αλλά υπαρκτό κύμα εσωκομματικής αναταραχής. «Αν συνεχιστεί έτσι, θα χρειαστούμε βοσκοτόπια για να τους στείλουμε να ηρεμήσουν», σχολίαζε παλιός της Βουλής.

Η δυσαρέσκεια είναι έντονη και πλέον δεν περιορίζεται σε ψιθύρους. Κάποιοι μιλούν για ευθεία στοχοποίηση στελεχών, άλλοι για επικείμενες αποκαθηλώσεις. Στο κέντρο της συζήτησης, ο Μάκης Βορίδης.

Μέχρι πρότινος, «ιερή αγελάδα» του επιτελικού κράτους, με ειδικό βάρος και λόγο βρίσκεται πλέον σε δυσμένεια, με το Μαξίμου να ενοχλείται έντονα από τον βαθμό εμπλοκής του ονόματός του στις υποθέσεις που ερευνώνται.

Μερικές φορές και τις «ιερές αγελάδες» τις «σφάζουν» προς τέρψιν θεών και δαιμόνων.