Η συνδρομή των στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα για την απόκρουση των ουκρανικών δυνάμεων από την ρωσική περιοχή του Κουρσκ θεωρείται καθοριστικής σημασίας, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δυνάμεις του Κιέβου εισέβαλαν στην ρωσική περιφέρεια τον Αύγουστο του 2024 και για μήνες παρέμειναν στο έδαφος της Ρωσίας.
Πλέον η Πιονγιάνγκ φαίνεται πως ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα αναπτύσσοντας στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο με πρόσβαση στις πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να αναπτύξει έναν απροσδιόριστο αριθμό πρόσθετων βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ρωσία για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2025.

Παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας εκτιμάει ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αναφέρει η πηγή του Reuters.
Σχολιάζοντας το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) επιβεβαιώνει ότι έχει παρατηρηθεί ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων από Βορειοκορεάτες στο Κουρσκ και εκτιμάει πως, δεδομένου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν περιορισμένη παρουσία στην περιοχή του Κουρσκ, οι δυνάμεις της Πιονγιάνγκ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Μόσχας πιθανότατα θα πολεμήσουν σε ουκρανικό έδαφος.
Σημείο καμπής
Εάν όντως εγκριθεί η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στο ουκρανικό έδαφος, θα πρόκειται για σημείο καμπής στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπός της χωρίς περισσότερες πληροφορίες ως προς τον αριθμό και την σύνθεση των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Ούτε είναι σαφές πόσο γρήγορα τα νέα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις επιθέσεις παράλληλα με τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμμετοχή των δυνάμεων της Πιονγιάνγκ στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στις ουκρανικές περιοχές, όπως τονίζουν οι αναλυτές, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να διεξαγάγουν ταυτόχρονα επιθέσεις σε πολλαπλές κατευθύνσεις, τις οποίες ο ρωσικός στρατός παραδοσιακά δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει.
Μέχρι τώρα οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο πεδίο διεξάγοντας παλλόμενες, πιο συγκρατημένες, επιθέσεις κατά μήκος διαφορετικών τομέων της πρώτης γραμμής, αλλά πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι φαίνεται να προχωρούν σταδιακά σε τουλάχιστον τρεις ταυτόχρονες μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Μπόροβα-Λάιμαν, Κοστιαντίνιβκα και Νοβοπαβλίβκα.