Στραμμένο στις καταιγιστικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, όπου το σενάριο της κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος, είναι το βλέμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η ελληνική αγορά παρακολουθεί με θερμό ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ιράν – ΗΠΑ – Ισραήλ, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» στην άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, μετά τα δραματικά γεγονότα των προηγούμενων ωρών.
Πάντως, η Αθήνα έχει επιδείξει μια ψύχραιμη αντίδραση καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε με άνοδο +0,93% και επανήλθε στις 1.818 μονάδες, υπερ-αποδίδοντας έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Χρηματιστήριο: «Αγκομαχούν» οι τουριστικές μετοχές – Βουτιά έως και 12% μέσα στον Ιούνιο
Αυτήν τη στιγμή, η απόσταση του Χ.Α. από τα πρόσφατα υψηλά 15ετίας (1.876 μονάδες) ανέρχεται μόλις στο -3%, με την αθροιστική άνοδο μέσα στο 2025 να αγγίζει το +24%. Μια πιθανή άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα, αποκαθιστώντας την αισιοδοξία στις τάξεις της επενδυτικής κοινότητας.
Μην ξεχνάμε ότι πριν την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές είχαν ήδη αρχίσει να «βλέπουν» στον ορίζοντα τον στόχο των 1.900 μονάδων, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θα ανοίξει τον δρόμο για τις 2.000 μονάδες.
Την ίδια ώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση του MSCI για την ένταξη ή μη του ελληνικού χρηματιστηρίου σε watch-list, με απώτερο στόχο την προοπτική επαναφοράς στις Αναπτυγμένες Αγορές, για πρώτη φορά από το 2013.
Εάν και η ίδια η διοίκηση του Χ.Α. έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, επικαλούμενη τις αυστηρότερες απαιτήσεις σε όρους μεγέθους και ρευστότητας, εντούτοις ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας θετικής έκπληξης.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, Viohalco και Cenergy διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,16 και 0,14 ευρώ, αντίστοιχα, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 2,9% και 1,5%, αντίστοιχα. Την ετήσια επιβράβευση του 0,50 ευρώ/μετοχή (dividend yield 6,7%) «κόβει» και η Alpha Real Estate.
Σήμερα, παράλληλα, θεμελιώνουν το δικαίωμα στο μέρισμα (τελευταία ημέρα πριν την αποκοπή) οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,4 ευρώ) και Motor Oil (1,1 ευρώ), ενώ το απόγευμα ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Alpha Holdings, καθώς από την Τετάρτη έως την Παρασκευή θα μείνει εκτός ταμπλό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της εισηγμένης από την τραπεζική θυγατρική.
Χρηματιστήριο: Πόσο έχει στοιχίσει στις Τράπεζες η γεωπολιτική κρίση
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προκαλεί ανακούφιση στις διεθνείς αγορές, ιδίως μετά τα όσα προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά σχεδόν -4%, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω των 70 δολαρίων/βαρέλι.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)