Η ρητορική φτάνει στα κόκκινα. Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει ως «αδικαιολόγητες» τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μετά τα ισραηλινά πλήγματα. Και οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τεχεράνη να μην επιχειρήσει πλήγμα εναντίον τους.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σεγιέντ Αμπάς Αραγτσί κατηγορεί ευθέως τη Βρετανία και την Ευρώπη για στήριξη «σε επιθέσεις που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία του Ιράν». Υπόσχεται απάντηση «σθεναρή».
Την ίδια ώρα, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός αξιωματούχος Μακόι Πιτ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για το ισραηλινό χτύπημα, αλλά δεν συμμετείχαν. Ξεκαθαρίζει όμως: αν το Ιράν στοχεύσει αμερικανικούς πολίτες ή υποδομές, «οι συνέπειες θα είναι φρικτές».
Διχάζει τη βάση του ο Τραμπ
Στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει σε τεντωμένο σχοινί. Αρχικά κράτησε αποστάσεις μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τώρα όμως χαιρετίζει τη δράση του Ισραήλ ως «εξαιρετική», επαινεί τον αμερικανικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και υπαινίσσεται στήριξη στις επιχειρήσεις αναχαίτισης ιρανικών πυραύλων. Ωστόσο, η στρατιωτική εμπλοκή αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της MAGA βάσης του.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε ειρήνη – να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε 24 ώρες» και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους από τη Γάζα. Τώρα, με το Ιράν να αποσύρεται από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά, κινδυνεύει να μην υλοποιήσει τίποτα από αυτά.
ΟΗΕ και Ε.Ε. ζητούν να επικρατήσει η διπλωματία
Μέσα σε όλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί: «Αρκετή κλιμάκωση. Ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία». Από τις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο κόσμος παρακολουθεί – και κρατά την ανάσα του.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.