Skip to main content

Τζ. Τσούνης στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Η οικογένειά μου θέλει να μείνουμε στην Ελλάδα

PAPADAKIS PRESS

«Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα τρία καλύτερα χρόνια στη ζωή μου» σημείωσε αναφερόμενος στη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα σκέφτεται να μείνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης με την οικογένειά του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος κατά την τοποθέτησή του στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Όπως τόνισε, η οικογένειά του, του ζητεί να αγοράσουν σπίτι και να ζήσουν εδώ.

«Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα τρία καλύτερα χρόνια στη ζωή μου» σημείωσε αναφερόμενος στη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ.

«Και τώρα έχω ένα τεράστιο πρόβλημα, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου θέλουν να φύγουμε από την Αμερική και να αγοράσουμε σπίτι να μείνουμε εδώ και δεν ξέρω τι να κάνω» ανέφερε.

Ο κ. Τσούνης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Γιώργο Μελισσανίδη, τον οποίο αποκάλεσε «αδερφό», και τη συνεισφορά του στον κλάδο της ναυτιλίας. «Και είμαι ευγνώμων για αυτό» είπε, σχολιάζοντας στη συνέχεια την πορεία της ελληνικής οικονομίας και λέγοντας ότι μπαίνει χρήμα στη χώρα προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας ευκαιρίες.

Οικονομικός και κοινωνικός ο αντίκτυπος της ναυτιλίας

Αναφέρθηκε μάλιστα στην έρευνα της McKinsey που παρουσιάστηκε στο συνέδριο και τον παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει η ελληνική ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας είναι απίστευτα σημαντικός στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όπως είπε, είναι ένας κλάδος με οικονομικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο, δίχως τον οποίο δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν σημαντικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φάρμακα και ενέργεια.

«Όταν λέω ότι ένας κλάδος είναι απαραίτητος στην παγκόσμια κοινότητα, πρόκειται για τη ναυτιλία», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι Έλληνες δεν έπιασαν «ταβάνι» την περίοδο της αρχαιότητας και πως συνεχίζουν ακόμα να κάνουν σπουδαία πράγματα.

Όπως τόνισε, το 11% των κορυφαίων επιστημόνων Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο είναι Έλληνες. «Οι Έλληνες κυριαρχούν στον κλάδο της βιοτεχνολογίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσούνης ζήτησε να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε λιμάνια και σε ό,τι χρειάζεται για να διευκολυνθεί η μεγέθυνση της ναυτιλίας.

«Εκτός από την κατασκευή περισσότερων δεξαμενόπλοιων, ας προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές όπως παλιά» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σύρου.