Skip to main content

Το ευρωπαϊκό μπόνους στον Ερντογάν, το πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πονηριές με τις κάρτες

Όλα τα βλέμματα (και τα λεφτά;) στην Baykar

Ερωτήματα και γκρίνιες σιγοβράζουν πίσω από τα χαμόγελα για την «ιστορική» έγκριση του μέσου «SAFE» από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που –κατά την πολωνική προεδρία– εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις ευρωπαϊκές αμυντικές επενδύσεις. Για την Αθήνα, όμως, υπάρχει ένα αγκάθι: ο κανονισμός όχι μόνο δεν αποκλείει ρητά την Τουρκία από το πλέγμα των κρατών που μπορούν να συμμετάσχουν, αλλά της ανοίγει διάπλατα την πόρτα.

Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πυρά από την αντιπολίτευση, καθώς θεωρείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει την εξαίρεση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας από τις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες. Ειδικά οι συνεργασίες της Baykar με την ιταλική Leonardo και την Piaggio προκαλούν νευρικότητα, αφού ανοίγουν παράθυρο έμμεσης ενσωμάτωσης τουρκικής τεχνογνωσίας.

Η Κομισιόν επικαλείται τη ρήτρα του Άρθρου 16 για να διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών μπορεί να αποτραπεί, εφόσον τίθεται απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα δεσμευτικό για την Τουρκία – ούτε εξαίρεση, ούτε βέτο, ούτε επίσημο μπλοκάρισμα.

Και κάπως έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις για «λήψη υπόψη των ελληνικών ανησυχιών», ο ελέφαντας παραμένει στο δωμάτιο. Και ονομάζεται Baykar. Η συνέχεια, πιθανότατα, θα παιχτεί στις διμερείς συμφωνίες. Εάν και εφόσον η Αθήνα σηκώσει το βάρος του πολιτικού κόστους για να πει «όχι».

Κόπηκε μαχαίρι

Το «πάρτι» στον ΟΠΕΚΕΠΕ τελείωσε. Όχι επειδή αποδόθηκαν ευθύνες, αλλά γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθη εγκαίρως ότι το πολιτικό κόστος από μια ενδεχόμενη απώλεια της πιστοποίησης του Οργανισμού στις Βρυξέλλες θα ήταν τεράστιο. Έτσι, με κυβερνητική εντολή, ο ιστορικός οργανισμός περνά στον έλεγχο της ΑΑΔΕ και μπαίνει σε τροχιά κατάργησης, με πλήρη ενσωμάτωση στο νέο σχήμα έως το τέλος του 2026.

Το κυβερνητικό αφήγημα μιλά για «τέλος σε κακές πρακτικές δεκαετιών», αλλά στο παρασκήνιο οι τόνοι είναι λιγότερο θεσμικοί. Αυτό που πραγματικά προκάλεσε συναγερμό ήταν ο σάλος που ξέσπασε μετά τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τα όσα συνέβησαν –ή ειπώθηκαν ότι συνέβησαν– στις 19 Μαΐου, κατά την επίσκεψη των ελεγκτών. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, δεν μάσησε τα λόγια της: μίλησε στο Politico για «απόπειρες εκφοβισμού και παρεμπόδισης» από πλευράς Ελλήνων αξιωματούχων.

Η ιστορία με τις παράνομες ενισχύσεις και τις ύποπτες υπερ-εντάξεις στον κτηνοτροφικό τομέα φέρεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας και κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών. Η απόφαση της κυβέρνησης να κόψει μαχαίρι το θέμα δείχνει ότι δεν υπήρχε περιθώριο αναβολής. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συνέχεια με ονοματεπώνυμα ή αν η «νέα εποχή» θα έρθει χωρίς απολογισμό.

6 πρόεδροι, 5 υπουργοί

Να θυμίσουμε εν τω μεταξύ ότι 6 πρόεδροι σε 6 χρόνια πέρασαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πέντε υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νομίζω είναι και το υπουργείο με τις περισσότερες αλλαγές επικεφαλής. Και κάπως έτσι δικαιολογεί εν μέρει τον τίτλο του. Μια κάποια ανάπτυξη την έχει. Όχι, την επιθυμητή σε εύφορη γη.

Λήξη βάρδιας – 2,5 μήνες στην αναμονή

Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Πολλές φορές βλέπουμε την μία πλευρά και ξεχνάμε την άλλη. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελούν μια πονεμένη ιστορία, από την οποία ταλαιπωρούνται οι ανάπηροι συμπολίτες μας και οι συγγενείς τους. Γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, αλλά πολλά προβλήματα παραμένουν.

Η επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και των εργαζομένων του Φορέα, πρέπει να είναι δεδομένη.

Υπάρχουν όμως κάποιες (μεμονωμένες) περιπτώσεις που αμαυρώνουν τη συνολική προσπάθεια. Έτσι, λοιπόν, υπάλληλος – οδηγός, επέλεξε να ολοκληρώνει την εργασία του στις 15:00 ως όφειλε, με βάση το ωράριό του. Όμως, υπήρχαν Επιτροπές στην Περιφέρεια όπου εργάζεται, οι οποίες έπρεπε να ελέγξουν ανάπηρους κατ’ οίκον, ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, επέλεξε να αρνηθεί να κάνει υπερωρία, αφήνοντας τους ανάπηρους δίχως επανέλεγχο, άρα δίχως πιστοποίηση. Κάποιοι εξ αυτών περίμεναν έως 2,5 μήνες για να περάσουν από Επιτροπή.

Το ότι θα χάσει αυτό το μήνα τις υπερωρίες του ο συγκεκριμένος υπάλληλος, είναι το λιγότερο. Αυτή είναι η απόφαση που έλαβε η Διοίκηση του Φορέα. Τέτοιες συμπεριφορές όμως, δείχνουν ότι ορισμένες φορές, κινδυνεύει να χαθεί, η ίδια η ανθρωπιά. Και όταν αναφερόμαστε σε ανάπηρους, η ανθρωπιά πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Ανεξάρτητα από ωράρια και υπερωρίες.

«Πονηριές» με τις κάρτες

Στο εργασιακό πεδίο τώρα, θέμα χρόνου είναι να εντοπιστούν οι εργοδότες που επιλέγουν να παρακρατούν τις ψηφιακές κάρτες των εργαζομένων τους και να τις χτυπούν οι ίδιοι. Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ήδη έχουν βρει ορισμένες «δικλίδες», για να γίνεται ο εντοπισμός τους πιο εύκολα. Η ώρα εισόδου και εξόδου είναι μία εξ αυτών.

Έχουν διαπιστώσει πως, κάθε μέρα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων, από τις ίδιες επιχειρήσεις, χτυπάει κάρτα την ίδια ώρα! Κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Εκτός αν δεν πρόκειται για ανθρώπους, αλλά για… ρομπότ. Επόμενο στάδιο είναι η επιχείρηση να δεχτεί αιφνίδιο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας. Ακολουθούν τα πρόστιμα και τα… παρακάλια από τους «πονηρούληδες» εργοδότες.

Ακόμη μία Αρχή

Και από την προστασία των εργαζομένων, στην προστασία του καταναλωτή. Τη δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του καταναλωτή θα προτείνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Αρχή θα έχει ελεγκτικές, κυρωτικές και διαμεσολαβητικές αρμοδιότητες και θα ενταχθεί σε αυτήν όλος ο μηχανισμός προστασίας του καταναλωτή, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η ΔΙΜΕΑ και οι υπάλληλοι – ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Καινοτόμο, αλλά δύσκολο φαίνεται το εγχείρημα, ωστόσο από πλευράς υπουργείου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα πετύχει, διότι η προεργασία που έχει γίνει είναι σημαντική.

Η έξυπνη κίνηση της Profile

Ας πάμε όμως και μια βόλτα στη Λεωφόρο Αθηνών. Μια έξυπνη τακτική, την οποία φαίνεται ότι αρχίζουν να ακολουθούν ολοένα και περισσότερες εισηγμένες, προτίθεται να εφαρμόσει η διοίκηση της Profile, η οποία στοχεύει να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των ιδίων μετοχών που κατέχει. Πρόκειται για 353.203 τεμάχια, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,4273% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Η πώληση θα λάβει χώρα με τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η τελευταία τιμή της εταιρείας στο ταμπλό ανέρχεται σε 5,89 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η εισηγμένη, θα κυμαίνεται στην περιοχή των 2 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται να υπάρχει και κάποιο εύλογο discount. Ενδιαφέρον είναι και το timing της ιδιωτικής τοποθέτησης, καθώς η μετοχή φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αντανακλώντας μια κεφαλαιοποίηση άνω των 145 εκατ. ευρώ.