Πρόκειται για έναν αναλυτή, ο οποίος έζησε από κοντά την κορύφωση της ελληνικής «τραγωδίας», έχοντας διατελέσει αναλυτής σε ΕΚΤ, Moody’s και ESM την κρίσιμη περίοδο 2012 – 2017.
Σήμερα, όμως, αυτή η ομολογουμένως αρνητική εμπειρία δεν τον εμποδίζει να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά κεφάλαιο.
Ο λόγος για τον τον Alvise Lennkh-Yunus, ο οποίος από τη θέση του επικεφαλής των κρατικών αξιολογήσεων στον Scope, φαίνεται ότι έχει μια ιδιαίτερη… συμπάθεια προς τη χώρα μας, αφήνοντας στο παρελθόν την πρότερη αρνητική εμπειρία.
Ο αμερικανο-τραφής οικονομολόγος, ο οποίος έχει ένα αρκετά «πλούσιο» βιογραφικό, πρόκειται να δημοσιεύσει ακόμη ένα report για την ελληνική οικονομία την προσεχή Παρασκευή, 30 Μαΐου, ολοκληρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον πρώτο γύρο των φετινών αξιολογήσεων από τους μεγάλους rating agencies.
Ένας πρώτος γύρος, ο οποίος είχε αποκλειστικά αναβαθμίσεις, καθώς οι Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch και DBRS προχώρησαν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση είτε της βασικής αξιολόγησης είτε του θετικού outlook.
Χρηματιστήριο: Οι «μικρές» εισηγμένες που δίνουν κέρδη έως και 133%
Τα σενάρια για την αξιολόγηση
Αυτήν τη στιγμή, ο Alvise Lennkh-Yunus, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό του Scope το καλοκαίρι του 2017, δίνει στην Ελλάδα τη βαθμολογία «ΒΒΒ» (σταθερό oulook), δηλαδή ένα «σκαλί» άνω της βάσης της επενδυτικής βαθμίδας.
Με δεδομένο ότι αποτελεί την καλύτερη αξιολόγηση της χώρας απ’ όλους τους οίκους (μαζί πλέον με τις αντίστοιχες των S&P και DBRS), είναι εύλογο η αγορά να κρατά μικρό «καλάθι» για το επικείμενο report, μην περιμένοντας κάποιο νέο σημαντικό γεγονός, το οποίο θα μπορέσει να αλλάξει αισθητά τις υπάρχουσες ισορροπίες.
Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει το σενάριο για μια πιθανή αλλαγή στο outlook, ιδίως αν ο Alvise Lennkh-Yunus, ο οποίος έχει πλέον τοποθετήσει καινούριο «πρόσωπο» στο ελληνικό πόστο, διαπιστώσει ότι πράγματι υπάρχει περαιτέρω βελτίωση στο «μέτωπο» του δημόσιου χρέους και των υπόλοιπων δημοσιονομικών μεγεθών της.
Υπομονή λίγων ημερών, λοιπόν, για να δούμε την ετυμηγορία του αναλυτή του Scope, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος οίκος που άναψε το «πράσινο φως», ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα (καλοκαίρι του 2023).
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι μετοχές με αρνητικό… βηματισμό
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)