Skip to main content

Χ. Βίρκουνεν στη «Ν»: Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει την κούρσα της AI

EUROPEAN UNION

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χένα Βίρκουνεν, εξηγεί πώς ο επανεξοπλισμός της Ε.Ε. ενισχύει καινοτομία και τεχνολογία

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αισιόδοξη ότι η Ε.Ε. μπορεί να ισχυροποιηθεί και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκε η Χένα Βίρκουνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», στο περιθώριο του 25ου Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών.

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι η Ε.Ε. υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο η κ. Βίρκουνεν, μιλώντας στη «Ν», εξέφρασε την πεποίθηση πως «η κούρσα δεν έχει τελειώσει».

«Θεωρούμε ότι τουλάχιστον στην τεχνητή νοημοσύνη η κούρσα δεν έχει τελειώσει. Μπορούμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Είμαστε ισχυροί και στην έρευνα και στο επιστημονικό προσωπικό. Έχουμε χιλιάδες startups, περίπου 7.000, που αναπτύσσουν την ΑΙ. Αν επενδύσουμε σε αυτές, θα ενισχύσουμε σίγουρα την καινοτομία στον τομέα. Σε έναν χρόνο υπολογίζουμε να έχουμε 5 φορές μεγαλύτερη computing capacity από ό,τι σήμερα. Ένας από τους υπερυπολογιστές μας είναι άλλωστε στην Ελλάδα», σημειώνει η κ. Βίρκουνεν, αναφερόμενη στον Εθνικό Υπερυπολογιστή «Δαίδαλο».

Απλοποίηση

Οι κανόνες-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μόλις ενός έτους, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι ανοιχτές στο να τους τροποποιήσουν εν μέσω πιέσεων από την αγορά, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ε.Ε. βέβαια είναι προσεκτική στη νέα ορολογία και γι’ αυτό γίνεται λόγος για απλοποίηση των κανόνων και όχι για χαλάρωση αυτών: «Έχουμε ακούσει τις δημόσιες τοποθετήσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, όμως στην Ε.Ε. έχουμε τις δικές μας αξίες», απαντά η Χένα Βίρκουνεν σε σχετική ερώτηση της «Ν».

«Θέλουμε να απλοποιήσουμε τους κανονισμούς, αλλά όχι για χάρη των μεγάλων “παικτών”, αλλά κυρίως για να διευκολύνουμε τις ΜμΕ. Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν τους πόρους και για ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

»Όσον αφορά τις μεγάλες βιομηχανίες, γνωρίζουν ότι στην Ε.Ε. έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Η Ε.Ε. ήταν πάντα ανοιχτή στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Ευρώπη είναι άλλωστε η μεγαλύτερη αγορά για τους ίδιους. Πολλοί έχουν περισσότερους χρήστες στην Ε.Ε. απ’ ό,τι στην Αμερική και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να συμμορφωθούν με τους ρυθμιστικούς κανόνες αν θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.».

Ακόμη και οι Big Tech; «Το τελευταίο διάστημα έχω συναντηθεί με αρκετούς CEO από τους κολοσσούς τεχνολογίας. Σίγουρα θέλουν να υπερασπιστούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τα συμφέροντά τους, αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.», τονίζει η κ. Βίρκουνεν.

«Έχουμε όμως συγκεκριμένους κανονισμούς στην Ε.Ε. και είναι ίδιοι για όλους, για τις αμερικανικές, τις κινεζικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα ασφαλές και δημοκρατικό περιβάλλον για τον ψηφιακό κόσμο και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους ανεξαιρέτως».

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του επανεξοπλισμού

Όπως είναι γνωστό, η Ευρώπη επανεξοπλίζεται και θα διαθέσει 800 δισ. για την Άμυνα, στο πλαίσιο του ReArm Europe, ή αλλιώς Readiness 2030 (Ετοιμότητα 2030).

Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα αν ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα λειτουργήσει εις βάρος της τεχνολογικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η Χένα Βίρκουνεν θεωρεί πως όχι: «Δεν υπάρχει σύγκρουση ή διαμάχη για τις επενδύσεις στην Άμυνα. Πάμε χέρι-χέρι με την υψηλή τεχνολογία (hi-tech) και αυτά είναι καλά νέα για την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης. Οι επενδύσεις στην Άμυνα σημαίνει ότι ΑΙ, κβαντομηχανική, ημιαγωγοί, όλοι αυτοί οι κλάδοι ενισχύονται χάρη στις επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία. Σε λίγα χρόνια η Ευρώπη θα είναι πολύ πιο δυνατή στον τομέα της τεχνολογίας από ό,τι σήμερα».

* Η Χένα Βίρκουνεν είναι Φινλανδή πολιτικός και επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει αναλάβει ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις χαρτοφυλάκιο, αυτό της πολιτικής τεχνολογίας της Ε.Ε. ως εκτελεστική αντιπρόεδρος. Ήταν ευρωβουλευτής από το 2014 με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ στη χώρα της υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και υπουργός Μεταφορών.