Skip to main content

ΥΠΠΟ: Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για το drone show της Adidas πάνω από την Ακρόπολη

Ερώτημα και αν είχε ληφθεί η απαιτούμενη άδεια για την πτήση των drones στον ουρανό της Αθήνας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού για το διαφημιστικό drone show της γνωστής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων και ρουχισμού, Adidas, την Πέμπτη, πάνω από την Ακρόπολη.

«Αυτό μπορεί να είναι drones show ή laser ή οτιδήποτε άλλο», ανέφεραν σχετικά πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, ενημερώνοντας ότι  «ήδη το υπουργείο προβαίνει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου».

«Σε κάθε περίπτωση -συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές-  είναι σε διερεύνηση με την Πολιτική Αεροπορία για το εάν είχαν άδεια για χρήση drone».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Επιπλέον το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Για το θέμα του drone show της Adidas υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το αναδεικνύει σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο «όχι» του ΚΑΣ στον οσκαρικό σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας στην Ακρόπολη.» Η εικόνα μέσω σμήνος drones του αθλητικού παπουτσιού που “πατά” πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου και τίθεται το ερώτημα: «Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο;»

Συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στον ΣΚΑΙ, 100.3 και στους δημοσιογράφους, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Βασίλης Χιώτης: Έχει προκύψει ένα ζήτημα. Έχουν εκδώσει ήδη ανακοινώσεις στο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με ένα drone show που έγινε χθες το βράδυ πάνω από το Ζάππειο. Είναι μια διαδικασία promotion που κάνει μια γνωστή εταιρεία παπουτσιών, δεν θα πούμε το όνομά της, να το πούμε, ας το πούμε, Adidas.

Νότης Παπαδόπουλος: Ναι, αλλά δεν είναι πάνω από την Ακρόπολη, όπως λέμε.

Β.Χ,: Πρόσεξε τώρα, οι φωτογραφίες που διέρρευσαν, δείχνουν ένα παπούτσι της να πατάει πάνω στην Ακρόπολη. Αυτό δικαιολογημένα προκάλεσε μια αντίδραση.

Ν.Π.: Ανάλογα, από πού έχει ληφθεί τη φωτογραφία, από ότι κατάλαβα ήταν στο Ζάππειο, έχω ξαναδεί στο Ζάππειο εγώ τέτοιο πράγμα.

Β.Χ.: Εγώ θεώρησα ότι δεν είναι μεγάλο ζήτημα, είδα όμως… Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που λέει, μήνυση κατά παντός υπευθύνου θα κάνουμε και να δούμε και αν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε δώσει άδεια. Εξ όσων εμείς πληροφορούμαστε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει άδεια, αλλά αρμόδιος για να πει αν αυτό έγινε νόμιμα ή όχι, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, γι ‘ αυτό και ζητήσαμε να μιλήσουμε με την Υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία παρότι βρίσκεται εκτός Αθήνας, την ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκε άμεσα.

Λίνα Μενδώνη: Καλό μεσημέρι, κύριε Χιώτη, κύριε Παπαδόπουλε, από την Καβάλα.

Β.Χ.: Λοιπόν, καταρχάς θέλουμε να μας πείτε, αν πράγματι επιμένετε ότι αυτή η διαδικασία δεν έγινε νομότυπα και πού έγκειται η παρανομία της. Γιατί αν καταλαβαίνω καλά από την ανακοίνωσή σας, δεν έγιναν όλα έτσι όπως έπρεπε.

Λ.Μ.: Ναι, ακριβώς. Καταρχήν δεν έγιναν νόμιμα. Οχι νομότυπα. Το νομότυπο είναι πιο light.

Β.Χ.: Ναι, θα πάμε και στο νόμιμα.

Λ.Μ.: Ναι,  δεν έγινε νόμιμα η διαδικασία και θα σας πω ότι είναι φανερή  αυτή, η πολύ κακή, η πολύ  δυσάρεστη εικόνα που είναι σαν το παπούτσι της Adidas να κλωτσάει την Ακρόπολη. Αισθητικά δηλαδή, για να ξεκινήσω από αυτό…

Ν.Π. : Άσχημο πράγματι.

Λ.Μ.: Είναι πάρα πολύ άσχημο.

Β.Χ.: Στη φωτογραφία όμως, διότι μάθαμε ότι δεν πέταξαν τα drone πάνω από την Ακρόπολη.

Λ.Μ.: Ναι. Η φωτογραφία, βέβαια, δεν προβλήθηκε τυχαία. Και πάλι, η συγκεκριμένη φωτογραφία, δηλαδή ο σκοπός  της, ήταν να συνδεθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση με την Ακρόπολη. Αυτό είναι το ένα.

Β.Χ.: Η φωτογραφία προέρχεται από τους διοργανωτές;

Λ.Μ.:  Δεν ξέρω εάν είναι από τους διοργανωτές. Η μήνυση έχει κατατεθεί ήδη, κατά παντός υπευθύνου, για να δούμε τι γίνεται. Όμως, εδώ υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Όπως είπατε και εσείς, φαίνεται να  υπάρχει μια άδεια από το Ζάππειο,  από το διοικητικό συμβούλιο του Ζαππείου, που έδωσε την άδεια όπως και από  την πολιτική αεροπορία να σηκωθούν τα drones.

B.X.: Ναι, είναι αναρτημένη στη Διαύγεια μια άδεια για τη συγκεκριμένη εταιρεία, με παραχώρηση 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου πλάι στο Μέγαρο του Ζαππείου.

Λ.Μ.: Μάλιστα. Εδώ, είναι ακριβώς το μη νόμιμο. Δηλαδή, εδώ έχουμε ένα θέμα με την Ακρόπολη. Μπορεί να πει κανείς ότι η εικόνα, η λήψη, η  γωνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία, είναι αυτή που δίνει την ψευδαίσθηση ότι, όλο αυτό, έχει γίνει πάνω από την Ακρόπολη. Εδώ, όμως έχουμε ένα άλλο μνημείο, νεότερο μνημείο, που είναι το Ζάππειο, που ει μη τι άλλο, η διοίκησή του, όφειλε πριν δώσει την άδεια, να ζητήσει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε, δηλαδή, και εδώ παραβίαση του  αρχαιολογικού νόμου.

Β.Χ.: Είναι υποχρεωμένο να ζητήσει την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού;

Λ.Μ.:  Ναι, γιατί εδώ έχουμε ένα νεότερο μνημείο.

Β.Χ.: Γιατί έλεγε και ο Νότης, ότι έχουμε ξαναδεί υπερπτήσεις drones πάνω από το Ζάππειο, πριν από ένα μήνα; Απλώς, δεν συνδέθηκε τότε με την Ακρόπολη.

Ν.Π.:  Και πάνω από τη Βουλή την πρωτοχρονιά του κύριου Δούκα, αυτό με το 2025.

Λ.Μ.: Άλλο είναι μια πτήση για μια γιορτή της Πρωτοχρονιάς, που δεν είναι εμπορική εκμετάλλευση.

Ν.Π.: Σωστό.

Λ.Μ.: Ο αρχαιολογικός νόμος, και γενικότερα η νομοθεσία, διαφοροποιεί πλήρως την εμπορική εκμετάλλευση. Εδώ, λοιπόν έχουμε στην ουσία μια διαφήμιση, η οποία αποσκοπεί στην εμπορική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων Μνημείων: Ζάππειο και Ακρόπολη.

Β.Χ.: Ναι, και στέλνει ένα λάθος μήνυμα εμπορευματοποίησης αυτών των μνημείων.

Λ.Μ.: Ακριβώς

Β.Χ.: Άρα συμφωνείτε με την ένσταση που θέτει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό.

Λ.Μ.: Ως προς αυτό, βεβαίως, και  συμφωνώ. Εγώ σας είπα, ότι είναι μια πολύ άσχημη εικόνα αυτή η οποία δίδεται. Εκεί, όμως, που η αντιπολίτευση  κάνει πολύ μεγάλο λάθος, είναι όταν λέει και εμπλέκει το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να το έχει ψάξει, ότι  «πώς είναι δυνατόν να αδειοδότησε και λοιπά», δηλαδή,  να λένε, ότι «εδώ δεν έδωσε σε άλλους και άλλους, βλέπε Λάνθιμο, και το δίνει στην adidas».

Μια σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε, αντί να λέει, «πού είναι το ΚΑΣ» και «τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού», πρώτα να ψάξει και  να δει τι έκαναν εμπλεκόμενοι. Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του, δεν έχουν δουλειά να ψάχνουν τι κατατίθεται από την διοίκηση του Ζάππειου- το οποίο όφειλε να ζητήσει άδεια- και  τί είδους  υπερπτήση γίνεται με drone.

N.Π.: Αν σας ζητούσανε την άδεια, θα τη δίνατε;

Λ.Μ.: Φυσικά δεν θα τη δίναμε.

Ν.Π.: Ούτε με χρήματα, ας πούμε.

Λ.Μ.: Όχι.  Φυσικά και δεν θα τη δίναμε, και θα σας πω γιατί.  Όχι μόνον διότι είναι και αισθητικά άσχημο. Αλλά γιατί ο ι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ζητούν σενάρια, ζητούν τις προσομοιώσεις και μετά δίνουν άδειες.

Β.Χ.: Άρα, να το ξέρουμε ότι από εδώ και στο εξής, ας το ξέρουν και όσοι σκοπεύουν να κάνουν τέτοια show, τώρα που μπαίνει καλοκαιράκι, ότι ακόμα και αν ζητηθεί άδεια από κάποιον άλλον για το κέντρο της Αθήνας, για τέτοιες υπερπτήσεις, σμήνους από drones ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, θα πρέπει υποχρεωτικά να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, που εκ των πραγμάτων λέτε ότι δεν θα δοθεί.

Λ.Μ.: Δεν είπα αυτό. Είπα θα δοθεί κατά περίπτωση

Ν.Π.: Μήπως είναι πολύ αυστηρό το Υπουργείο Πολιτισμού.

Λ.Μ.: Λέω ότι δεν θα δοθεί άδεια, σύμφωνα με αυτό το οποίο βλέπω…

Ν.Π.: Για εμπορική χρήση λέτε.

Λ.Μ.: Δίνονται για εμπορική χρήση, αρκεί να είναι συμβατά με τον νόμο: Δηλαδή, να δούμε τις προσομοιώσεις, να δούμε  τα φωτορεαλιστικά κι όταν λέω να δούμε, εννοώ να τα δουν οι υπηρεσίες, να τα ελέγξουν τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και να δοθούν οι άδειες. Και άλλες φορές έχουν δοθεί. Αυτά  όλα κρίνονται ad hoc. Κρίνονται κατά περίπτωση. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση για μια γιορτή, που κάνει η Βουλή, που κάνει ο Δήμος και είναι εντελώς διαφορετική η εμπορική εκμετάλλευση. Αυτό λέω.

Β.Χ.: Μάλιστα.

Λ.Μ.: Αλλά, κυρίως, αυτό το οποίο επισημαίνω είναι ότι η αντιπολίτευση, εάν θέλει να θεωρείται  σοβαρή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει την έρευνά της. Αντί να καταγγέλλει το ΚΑΣ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες δουλεύουν, με συστηματικό τρόπο, να έχει κάνει την έρευνά της και μετά να πάει  να  καταγγέλλει.

Ν.Π.: Πάντως, θα μπορούσαν κάποια να τα δίνουμε… Βλέπω ότι το Λούβρο κάνει κάποιες εκθέσεις, φωτογραφίες μέσα εκεί, παίρνουνε, βγάζουν χρήματα αρκετά.

Λ.Μ.: Μα φυσικά. Δε σας λέω ότι δε γίνεται.

Ν.Π.: Αλλά πρέπει να βλέπουμε τα σενάρια, ναι.

Λ.Μ.: Πρέπει, κατά περίπτωση, να βλέπουμε τα σενάρια, γιατί και ταινίες κινηματογραφικές, έχουν δοθεί στην Ακρόπολη, επάνω στον Βράχο. Τα σενάρια ελέγχθηκαν, τα  είδαν οι υπηρεσίες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ότι ήταν συμβατά. Και σας  μιλάω για 10 χρόνια πριν. Δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό.

Ν.Π.: Ναι, σωστό.

Λ.Μ.: Απλώς πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Β.Χ.: Με την ευκαιρία, έχετε δώσει κάποιες απαντήσεις, αλλά εγώ δεν κατάλαβα το πλήρες σκεπτικό. Στον Λάνθιμο, γιατί είπατε όχι;

Λ.Μ.: Στον Λάνθιμο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είπε όχι, διότι έκρινε ότι οι συγκεκριμένες σκηνές, τις οποίες ήθελε να γυρίσει, δεν ήταν συμβατές με τους συμβολισμούς και τις αξίες που εκπέμπει η Ακρόπολη. Αυτό το θέμα δεν έφτασε ποτέ σε μένα. Αυτό σταμάτησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και έχω πει και άλλη φορά, ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να υποκαθιστά με εντολές του  τα αρμόδια όργανα, τα οποία προβλέπει ο νόμος για να φροντίζουν και να μεριμνούν και να έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς.

Ν.Π.: Αλλά πρέπει να φτάνουν σε εσάς, γιατί θυμάμαι εδώ είχαν δώσει στο Καλλιμάρμαρο αυτή την άδεια και βάλαν αυτήν  την τέντα, την τραγική την οποία τη βγάλατε εσείς.

Λ.Μ.: Μισό λεπτό, για την τέντα στο Καλλιμάρμαρο κατετέθη ένας φάκελος. Δόθηκαν οι εγκρίσεις για να γίνει,  μετά από θετική εισήγηση   της  αρμόδιας Υπηρεσίας  και από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, δόθηκαν οι άδειες. Επαναλαμβάνω και αυτά σταματούν μέχρι το επίπεδο Γενικού Διευθυντή. Έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι. Από εκεί και πέρα, όμως…

Ν.Π.: Όταν το είδατε, το σταματήσατε…

Λ.Μ.: Μα, δεν εφαρμόστηκε τίποτα.

Β.Χ.: Έγιναν υπερβάσεις, ε;

Λ.Μ.: Αυτό το οποίο ζητούσε η απόφαση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης ήταν να κατατεθούν κατασκευαστικά σχέδια και κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Δεν κατετέθησαν ποτέ. Δεν σφραγίστηκε ποτέ κανένα σχέδιο από το ΥΠΠΟ και κατασκευάστηκε αυτό που κατασκευάστηκε. Όταν πήγα και το είδα, ήταν εξάμβλωμα και τότε ζήτησα -δεν είπα καταργήστε το- να εξεταστεί ξανά από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ,για να  ελεγχθούν  εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις.

Ν.Π.: Τώρα, μια και σας έχουμε, ακούσαμε ότι θα κλείσει το Ηρώδειο, για να γίνουν εργασίες

Λ.Μ.: Το Ηρώδειο θα κλείσει.

Ν.Π. Για πόσο καιρό;

Λ.Μ.: Αυτό θα εξαρτηθεί από τα προβλήματα που θα αναδείξουν οι μελέτες. Το βέβαιον είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία τριετία.

Ν.Π.: Α, τρία χρόνια.

Β.Χ.: Άρα, ούτε φέτος το καλοκαίρι…

Λ.Μ.: Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει κανονικά. Το Ηρώδειο, στο τέλος του καλοκαιριού, θα κλείσει και δεν θα ανοίξει σίγουρα ‘26,’27. Και βλέπουμε.

Β.Χ.: Να το αξιοποιήσουμε φέτος τουλάχιστον γιατί θα κάνουμε καιρό να ξαναπάμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε κυρία Υπουργέ.

Λ.Μ.: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.