Skip to main content

Από τη Google στην Ταϊλάνδη: Ο Σινγκαπουριανός που ζει με 3 ώρες δουλειάς την εβδομάδα

Shao Chun Chen/ CNBC

Όταν απολύθηκε από τη Google, άδραξε την ευκαιρία για μία νέα ζωή - Με λίγη δουλειά και πολλές απολαύσεις, όπως υποστηρίζει

Ο Σάο Τσουν Τσεν δεν έχει πια ανάγκη από μισθό. Πρώην στέλεχος της Google, εργαζόταν για χρόνια πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη. Σήμερα τα έχει αλλάξει όλα.

Στα 39 του έχει βρει τον τρόπο ζωής που ονειρευόταν: εργάζεται μόλις τρεις ώρες την εβδομάδα, διδάσκοντας ψηφιακό μάρκετινγκ ως λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης — και αυτή η δουλειά του αρκεί για να συντηρεί πλήρως τον ίδιο και τη σύζυγό του στην Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

«Εκμεταλλεύομαι το σύστημα», λέει γελώντας στο CNBC. «Τρεις ώρες δουλειάς στη Σιγκαπούρη καλύπτουν όλα μου τα έξοδα στην Ταϊλάνδη».

Απόλυση και ελευθερία

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2024, όταν απολύθηκε απρόσμενα από τη Google. Για τον ίδιο, η απώλεια του ρόλου του ήταν «τεράστιο πλήγμα για το εγώ και την ταυτότητά» του.

Όμως η κρίση έγινε ευκαιρία: ο Τσεν συνειδητοποίησε ότι χάρη στις επενδύσεις που είχε κάνει με συνέπεια για σχεδόν μια δεκαετία, ήταν πλέον οικονομικά ανεξάρτητος.

Με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης (σύμφωνα με έγγραφα που είδε το CNBC), ο Τσεν μπορούσε, σύμφωνα με τον «κανόνα του 4%», να αποσύρει με ασφάλεια περίπου 80.000 δολάρια ετησίως χωρίς να εξαντλήσει τα κεφάλαιά του για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Αντί να επιστρέψει στον κόσμο των πολυεθνικών, επέλεξε κάτι διαφορετικό: να ζήσει με λιγότερα, πιο ελεύθερα και με λιγότερο άγχος.

Λίγη δουλειά, λίγα λεφτά, πολλές απολαύσεις

Ο Τσεν μετακόμισε με τη σύζυγό του στην Ταϊλάνδη τον Νοέμβριο του 2024. Κάθε Παρασκευή πετάει τα 1.200 μίλια για τη Σιγκαπούρη, διδάσκει το μάθημά του και επιστρέφει — μια μορφή «σούπερ μετακίνησης» (supercommuting) που έγινε εφικτή χάρη στις χαμηλές δαπάνες διαβίωσης στη νέα του βάση.

Ο λέκτορας δηλώνει εισόδημα 2.000 – 4.000 δολαρίων Σιγκαπούρης το μήνα μόνο από το πανεπιστήμιο. Η αμοιβή αυτή καλύπτει τα πάντα: εισιτήρια, διαμονή, τρόφιμα, μετακινήσεις. Οποιοδήποτε επιπλέον ποσό κερδίζει — μέσα από το κανάλι του στο YouTube και το coaching του (χρεώνει έως και 500 δολάρια την ώρα) — καλύπτει προσωπικά του έξοδα και πολυτέλειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εργάζεται συνολικά μόλις 3 έως 8 το πολύ ώρες την εβδομάδα. «Αν καταφέρεις να έχεις υψηλό ωρομίσθιο και χαμηλό κόστος ζωής, τότε χρειάζεσαι ελάχιστες ώρες δουλειάς για να ζήσεις καλά», λέει.

Εισπράττοντας δολάρια, ξοδεύοντας μπατ

Το νέο του σπίτι είναι ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Τσιάνγκ Μάι, με πισίνες, τσουλήθρες, γυμναστήριο, στούντιο πιλάτες και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους. Κοστίζει 450 δολάρια το μήνα — και θα ήταν φθηνότερο με ετήσιο συμβόλαιο.

Το σύνολο των εξόδων διαβίωσης του ζευγαριού κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 δολαρίων για τρόφιμα, 200 για μετακινήσεις και 250 για κάθε εβδομαδιαία πτήση προς Σιγκαπούρη. Η σχέση κόστους – οφέλους είναι εντυπωσιακή — και, όπως παραδέχεται ο Τσεν, βασίζεται στο ότι «κερδίζουμε σε δολάρια και ξοδεύουμε σε μπατ».

Ωστόσο, όπως λέει, δεν είναι για όλους. Πολλοί ξένοι έρχονται μόνο για το χαμηλό κόστος ζωής και μένουν απογοητευμένοι. «Μου παραπονιούνται ότι τα κρουασάν δεν έχουν αληθινό βούτυρο ή ότι δεν βρίσκουν καλό καφέ. Αν προσπαθείς να μεταφέρεις τον δυτικό τρόπο ζωής στην Ταϊλάνδη, θα απογοητευτείς — και θα πληρώνεις πολύ περισσότερο», εξηγεί.

Η λύση; Να υιοθετήσεις τον τοπικό τρόπο ζωής: «Ταϊλανδέζικο φαγητό, ταϊλανδέζικα προϊόντα, ταϊλανδέζικη μπύρα — όλα φθηνά. Μόλις πας να αγοράσεις κρασί από τη Γαλλία, ξεφεύγεις».

Ελευθερία με τίμημα την ασφάλεια

Παρά την ελευθερία, την πολυτέλεια και τον χρόνο με τη σύζυγό του —κάτι που δεν είχε ποτέ όταν έτρεχε σε ρυθμούς Google— ο Τσεν αναγνωρίζει και τις προκλήσεις: δεν έχει τη σταθερότητα που προσέφερε η εταιρική ζωή και το συνεχές ταξίδι μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μετανιώνει. «Δεν είμαι πια στον τροχό του χάμστερ. Δεν χρειάζεται να παράγω συνεχώς. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, απλώς απολαμβάνω το παρόν.»

Και αν έρθει κάποτε η κατάλληλη πρόταση από τη Σιγκαπούρη; «Είμαι ανοιχτός στο να επιστρέψω — αλλά δεν βιάζομαι.»