Λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον της αγοράς πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων (offshore), κλάδος στον οποίο καταγράφεται έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών ερευνών Rystad Energy, κινητήριος μοχλός της αγοράς είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα εργασιών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαρκώς αυξανόμενη τάση προς τις ΑΠΕ.
Οι αναλυτές της Rystad υπογραμμίζουν τα ισχυρά και διαρκώς αυξανόμενα θεμελιώδη μεγέθη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις για την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από θετικές. «Στο μέσον της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, η αγορά συνεχίζει να είναι όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και απαραίτητη».
«Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, η υπεράκτια παραγωγή συνεχίζει να παίζει έναν ρόλο που είναι θεμελιώδης για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Και παρόλο που ο δρόμος μπροστά είναι πιθανό να είναι δύσκολος, δεν είναι αδιάβατος», ανέφερε ο Rob Cordray (Americas managing director της Rystad Energy).
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η offshore αγορά αποτελεί «μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές που υπάρχουν», ενώ επεσήμανε ότι η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής και η τροχιά ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Τα στοιχεία της Rystad δείχνουν αυξημένη ζήτηση για offshore πλοία, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν επανενεργοποιήσεις παλαιότερων πλοίων, ανανεωμένο ενδιαφέρον για νεότευκτα και μεγαλύτερη δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά (S&P).
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιστρέφουν στον χώρο της offshore ναυτιλίας μετά από χρόνια περιορισμένης παρουσίας.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Rystad Energy αποτυπώνουν σημαντικά deals, όπως για παράδειγμα την απόκτηση παλαιότερων PSVs – των πλοίων που αξιοποιούνται αφενός για τη μεταφορά προμηθειών, εξοπλισμού και προσωπικού στις υπεράκτιες πλατφόρμες γεώτρησης και αφετέρου στο πεδίο των ΑΠΕ, μεταφέροντας εξαρτήματα ανεμογεννητριών και υλικά κατασκευής σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ενδεικτικά, η Goldenport, συμφερόντων του Γιάννη Δράγνη, εξαγόρασε 20 πλοία υπεράκτιας υποστήριξης (OSVs).
Στην αγορά των πλοίων offshore μπήκε και η Diana Shipping, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Σεμίραμις Παληού. Η κοινοπραξία που εντάχθηκε η εισηγμένη ναυτιλιακή έχει ήδη παραγγείλει τέσσερα Commissioning Service Operation Vessels υψηλών προδιαγραφών και διατηρεί το δικαίωμα option για την απόκτηση δύο επιπλέον.
Η Capital Offshore του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει παραγγείλει τέσσερα πλοία εφοδιασμού σταθερών πλατφορμών (PSV) στο κινεζικό ναυπηγείο Fujian Mawei, με το δικαίωμα μάλιστα να παραγγείλει ακόμα τέσσερα, ενώ έκλεισε συμφωνία για δύο υπερσύγχρονα πολυχρηστικά σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων (MPSVs).
Στην υπεράκτια αγορά με επενδύσεις σε shuttle tankers εισήλθε τόσο η ΤΕΝ, συμφερόντων του δρ. Νίκου Τσάκου, όσο και η Μaran Tankers του Ομίλου Αγγελικούση. Η ΤΕΝ παρέλαβε πρόσφατα δύο νεότευκτα S-MAX DP2 Shuttle Tankers, ενώ αναμένει την παράδοση επιπλέον 10 δεξαμενόπλοιων παρόμοιων προδιαγραφών. Η Μaran Shuttle Tankers κατέχει και εκμεταλλεύεται 18 Shuttle Tankers, ενώ πρόκειται να παραληφθούν ακόμη τρία τέτοιου τύπου δεξαμενόπλοια.