Skip to main content

Τι θα κάνει ο Ούγγρος αναλυτής με την Ελλάδα

EPA/JUSTIN LANE

Επί προσωπικού: Ο Γκέργκελι Κις είναι ο αρμόδιος αναλυτής του Fitch για την Ελλάδα

Ακόμη ένα report από το Big-3 των διεθνών οίκων αξιολόγησης περιμένει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στρέφει το βλέμμα στον Γκέργκελι Κις του Fitch.

Ο Ούγγρος αναλυτής, εδώ και μερικούς μήνες, είναι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για την Ελλάδα.

Την προσεχή Παρασκευή (16/5), μάλιστα, θα υπογράψει τη δεύτερη έκθεσή του για την αξιολόγηση της χώρας, η οποία αυτήν τη στιγμή ανέρχεται στο «ΒΒΒ-» με σταθερό outlook, δηλαδή βρίσκεται στη βάση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Γκέργκελι Κις εργάζεται στον αμερικανικό οίκο από το 2011, έχοντας ήδη συμπληρώσει μια ολόκληρη 14ετία στους διαδρόμους των κτηρίων του rate agency.

Σήμερα κατέχει τη θέση του Director, έχοντας ως έδρα την Ευρώπη. Πριν τον Fitch, πάντως, είχε διατελέσει ως οικονομολόγος σε αρκετούς οργανισμούς και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών της Ουγγαρίας.

Η ευνοϊκή συγκυρία

Το report που πρόκειται να δημοσιεύσει την Παρασκευή, αναμφίβολα, έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία, η οποία μέσα στο 2025 έχει δεχθεί ένα μπαράζ αναβαθμίσεων από τους υπόλοιπους οίκους.

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, για παράδειγμα, ο Standard & Poor’s αναθεώρησε την ελληνική αξιολόγηση σε «BBB», δηλαδή ένα «σκαλί» άνω της τρέχουσας αξιολόγησης του Fitch.

Το κατά πόσο ο Κις θα επιλέξει να ακολουθήσει τους συναδέλφους του και να προχωρήσει, με τη σειρά του, σε ακόμη μία αναβάθμιση της Ελλάδας μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Εισηγμένες: Προσέλαβαν μια ολόκληρη… Ηγουμενίτσα μέσα στο 2024

Το πρώτο βήμα;

Αναμφίβολα, το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας βαίνουν προς σταθερή βελτίωση, λειτουργεί υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου, αν και δεν αποκλείεται την Παρασκευή να δούμε μια κατ’ αρχήν αλλαγή του outlook από «σταθερό» σε «θετικό», προτού το προσεχές φθινόπωρο γίνει το τελικό βήμα για την αναβάθμιση σε «ΒΒΒ».

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, η ετυμηγορία του Ούγγρου αναλυτή αποκτά αυξάνουσα σημασία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά θετικούς καταλύτες για να εδραιώσει την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας (1.750 μονάδες), κόντρα σε ένα διεθνές περιβάλλον που εξακολουθεί να εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις.