Skip to main content

Έρχεται «Μεγάλη Εβδομάδα»;

REUTERS/Kent Nishimura

«Κάτι επιτέλους κινείται σοβαρά στο ουκρανικό μέτωπο. Μόνο που η ειρήνη ούτε τόσο εύκολη, ούτε τόσο γρήγορη θα είναι»

«Μια μεγάλη εβδομάδα έρχεται!», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social. Ο λόγος; Η προοπτική ειρήνευσης, επιτέλους, στην Ουκρανία.

«Μια δυνητικά σημαντική ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αισιοδοξία του αμερικανού πρόεδρου ενισχύθηκε από την αιφνίδια πρόταση του ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν, να ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία την προσεχή Πέμπτη, 15 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών «χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε την κίνηση αυτή μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν χθες στη Μόσχα οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποίησαν το πρώτο τους κοινό ταξίδι στο Κίεβο.

Μερτς, Μακρόν, Τουσκ και Στάρμερ απείλησαν με νέες κυρώσεις τον Πούτιν, αν δεν αποδεχθεί μία εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από αύριο.

Αρχικά η Μόσχα αντέδρασε με χυδαία γλώσσα στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο: «Να χώσουν τα ειρηνευτικά τους σχέδια στον π….ό τους», έγραψε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στα αγγλικά, στην Πλατφόρμα Χ.

Ο Πούτιν προτίμησε πάντως να αγνοήσει το τελεσίγραφο των «τεσσάρων» και να κάνει ρελάνς με την πρόταση για συνάντηση με τους Ουκρανούς, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα», που δεν είναι όμως αρκετό. «Είναι ένας τρόπος να μην αντιδράσουμε. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε», πρόσθεσε κατά την άφιξή του στα πολωνικά σύνορα νωρίς το πρωί της Κυριακής, κατεβαίνοντας από το τρένο που επέστρεφε από την Ουκρανία. «Πρέπει να σταθούμε σταθεροί στο πλευρό των Αμερικανών και να πούμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», είπε ο Μακρόν, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι «εξακολουθεί να έχει την επιθυμία να κερδίσει χρόνο».

Σε κάθε περίπτωση, κάτι επιτέλους κινείται σοβαρά στο ουκρανικό μέτωπο.

Μόνο που η ειρήνη ούτε τόσο εύκολη, ούτε τόσο γρήγορη θα είναι.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για την κατάρτιση ενός συνεκτικού σχεδίου για μια διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη, το οποίο δεν θα επηρεάσει μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Γηραιάς ηπείρου, καθώς και τη θέση της Ρωσίας.

Γιατί όταν ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, η Ρωσία θα εξακολουθεί γεωγραφικά να βρίσκεται εκεί που είναι και σήμερα. Το ίδιο και η Ευρώπη…