Τις βαλίτσες τους για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις σε νησιωτικούς και ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ετοιμάζουν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ, προγραμματίζοντας 24ωρους ελέγχους με κινητά, τάμπλετ, ΑΙ, αλλά και με… μαγιό στις παραλίες.
Στο πλαίσιο μάλιστα, αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί όλους τους υπαλλήλους της που ανήκουν στον κλάδο των εφοριακών να υποβάλουν -εφόσον το επιθυμούν- ηλεκτρονική αίτηση έως τις 16 Μαΐου για να ενισχύσουν 24 ΔΟΥ σε «ευαίσθητες» κατά τη θερινή σεζόν περιοχές, κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Η ηλεκτρονική, μάλιστα, αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από διαβιβαστικό της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η οργανική θέση του υπαλλήλου, στο οποίο θα αναφέρεται και η γνώμη του προϊσταμένου της εν λόγω υπηρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάλληλοι που υπηρετούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Αττικής και Θεσσαλονίκης), στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής, στο ΚΕΦΟΚ Αττικής, στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και σε ΥΦΕ και ΕΛΚΕ Αττικής εξαιρούνται από τη δυνατότητα απόσπασης εν όψει της θερινής ενίσχυσης συγκεκριμένων εφοριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις εφοριακών κρίνονται αναγκαίες από την ηγεσία της ΑΑΔΕ, καθώς οι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.
Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ αποφάσισε την ενίσχυση συγκεκριμένων εφοριών, στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού της επιχειρησιακού σχεδίου, βάσει του οποίου προβλέπεται η εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της φορολογικής διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους.
Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα
Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές βάζουν «λουκέτο».
Ειδικότερα σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή της διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
«Λουκέτο» για παρεμπόδιση των ελεγκτών
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Από την άλλη πλευρά, εάν διαπιστωθεί ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται τα ανωτέρω, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το πρόστιμο, μάλιστα, αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί η μη υποβολή έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.