Skip to main content

ΕΑΒ: Υπογραφή MOU με την ισραηλινή ELTA Systems για μη επανδρωμένο υποβρύχιο σύστημα

Υπογραφή ΜΟU μεταξύ ΕΑΒ με την ισραηλινή εταιρεία ELTA Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industry (ΙΑΙ) για μη επανδρωμένο υποβρύχιο σύστημα

Στην υπογραφή MOU προχώρησε η ΕΑΒ με την ισραηλινή εταιρεία ELTA Systems θυγατρική της Israel Aerospace Industry (ΙΑΙ) για την παραγωγή του αυτόνομου μη επανδρωμένου υποβρύχιου συστήματος Blue Whale (Μπλε Φάλαινα).

To ΜΟU υπέγραψαν στο πλαίσιο της DEFEA 2025 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Αλέξανδρος Διακόπουλος και o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΑΙ Boaz Levy. Mιλώντας ο πρόεδρος και CEO της EAB κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε πως «η ΕΑΒ θα αναλάβει πλήρως το κατασκευαστικό κομμάτι του Blue Whale σαν project management και για τα κομμάτια τα ηλεκτρονικά που θα φτιάξουμε εμείς για την Ελλάδα και ενδεχομένως αν χρειαστεί και για το εξωτερικό εφόσον γίνουν εξαγωγές».

Αναφορικά με τη σημασία που μπορεί να έχει ένα τέτοιο απόκτημα ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως «το Blue Whale έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα ακριβώς εκεί που είναι η πιο μεγάλη δυσκολία και η πιο μεγάλη ανάγκη. Είναι αυτόνομο ωστόσο μπορεί να μεταφερθεί από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της διοικητικής μέριμνας. Έχει αυτονομία ακόμα και μία εβδομάδα στο νερό, είναι τελείως αθόρυβο και σου δίνει την πλήρη εικόνα. Βγαίνει μόνο με τον ιστό που έχει και μεταφέρει την εικόνα στο κέντρο ελέγχου». Το Blue Whale έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί από τους Ισραηλινούς και έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες.

Το BlueWhale, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την IAI, είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων. Μπορεί να εκτελεί ευρύ φάσμα αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, όπως συλλογή δεδομένων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εντοπισμό υποβρυχίων και υποθαλάσσιων στόχων, ακουστική αναγνώριση και ανίχνευση ναρκών στον βυθό. Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί να εκτελεί μεγάλο μέρος των αποστολών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου για αρκετές εβδομάδες, με ελάχιστο κόστος και ανάγκες συντήρησης και χωρίς να εκθέτει ανθρώπινο δυναμικό σε κίνδυνο. Το BlueWhale έχει ήδη επιχειρήσει επιτυχώς για χιλιάδες ώρες κατάδυσης και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε πληθώρα αποστολών, όπως Επιτήρηση και Αναγνώριση (ISR), Ηλεκτρονικός Πόλεμος και Υποστήριξη Μέτρων Ηλεκτρονικής Επιτήρησης (EW/ESM), καθώς και Μέτρα Αντιμετώπισης Ναρκών (MCM).

2η μέρα DEFEA 2025

Να σημειωθεί πως σημαντικές επισκέψεις αλλά και υψηλού επιπέδου συζητήσεις χαρακτήρισαν τη 2η ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας, Ασφάλειας και Τεχνολογίας

Την έκθεση επισκέφτηκε και είχε επαφές με πολλές από τις συμμετέχουσες βιομηχανίες ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου κύριος Βασίλης Πάλμας.

Επίσης, στην έκθεση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αμύνης της Αρμενίας Suren Papikyan και ο Υφυπουργός Αμύνης της Σλοβακίας Martin Vojtasovic. Στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA 2025, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυνατότητες και Ανάπτυξη-Απαιτήσεις και Εφαρμογές». Κατά την συζήτηση αυτή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που παίζουν στην εφαρμογή της αμυντικής μας σχεδίασης οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι νέες τεχνολογίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Τάσσος Ροζολής, επεσήμανε ότι η αμυντική βιομηχανία πάει χέρι χέρι με τις Ένοπλες Δυνάμεις κατασκευάζοντας τα συστήματα τα οποία αυτές έχουν ανάγκη. Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας τόνισε ότι η κατά 25% συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι πλέον εντολή και για αυτό η βιομηχανία πρέπει να είναι έτοιμη για συνέργειες.