Την ιδιαίτερη σημασία της νέας συνεργασίας μεταξύ της KNDS Γαλλίας με τη METLEN, που έχει μακροπρόθεσμη προοπτική επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο CEO της KNDS France, Nicolas Chamussy, στο πλαίσιο της παρουσίασης του VBCI PHILOCTETES®, του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού.
Το VBCI PHILOCTETES® αποτελεί προϊόν της στρατηγικής συνεργασίας METLEN–KNDS που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), μέρη του οποίου κατασκευάζονται στο εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κατασκευών της METLEN στο Βόλο.
Ειδικότερα, ο κ. Chamussy σημείωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη METLEN και τους άλλους Έλληνες εταίρους μας και είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι προσφέρουμε την καλύτερη πλατφόρμα για τον Ελληνικό Στρατό. Όταν το πρόγραμμα PHILOCTETES περάσει σε φάση πλήρους παραγωγής, το 30% της βιομηχανικής του αξίας θα είναι ελληνικό, καθιστώντας το ένα πραγματικά ευρωπαϊκό ΤΟΜΑ».
Ελληνικός αμυντικός κόμβος στο Βόλο
Από την πλευρά της METLEN, η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs and Communications Officer, τόνισε πως «η συνεργασία μας με την KNDS France ξεπερνά την απλή προμήθεια και συναρμολόγηση. Βασίζεται στη μεταφορά κρίσιμης τεχνογνωσίας, στην παραγωγή στην Ελλάδα και, πάνω απ’ όλα, στην εμπιστοσύνη. Μαζί διασφαλίζουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού και των Ευρωπαίων συμμάχων μας».
Και συμπλήρωσε λέγοντάς πως το άρμα LEOPARD 2, απέναντι από το VBCI PHILOCTETES®, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα των δυνατοτήτων της METLEN. Εδώ και 25 χρόνια παραδίδουμε εξαρτήματα υψηλής μεταλλουργικής ακρίβειας – πάντα στην ώρα τους και πάντα με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Αυτή είναι η κουλτούρα αριστείας μας, που γεννήθηκε και εξελίσσεται στο Βόλο, εκεί όπου η τεχνογνωσία συναντά την τεχνολογία αιχμής. Οι αυξανόμενες επενδύσεις μας στον Βόλο – σήμερα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων και σύντομα πέντε εξειδικευμένων εγκαταστάσεων – μας καθιστούν έναν πραγματικό αμυντικό κόμβο για την Ευρώπη».
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη παρουσία της METLEN στην DEFEA 2025 και όπως τονίστηκε από την εταιρεία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσιάζει στο κοινό τις δυνατότητές της στις μεγάλες και εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές για αμυντικές εφαρμογές, ενισχύοντας τη θέση της ως στρατηγικού εταίρου κορυφαίων διεθνών ομίλων στον χώρο της άμυνας. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του αμυντικού hub στο Βόλο, με προοπτική να αναπτυχθούν συνολικά στη περιοχή πέντε εργοστάσια για την κατασκευή τόσο μηχανικών μερών, και μεγάλων τμημάτων τεθωρακισμένων οχημάτων, και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι στρατηγικοί στόχοι της Ελλάδας στο πλαίσιο του ReArm Europe
«H αμυντική βιομηχανία, η επιστημονική έρευνα, η καινοτομία είναι στον πυρήνα της εθνικής αμυντικής στρατηγικής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσλαμβάνει την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής υπεροχής.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θέτουμε δύο στρατηγικούς στόχους τη διεύρυνση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά μας προγράμματα, αλλά και την ανάπτυξη ενός σοβαρού οικοσυστήματος καινοτομίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας,, εγκαινιάζοντας την DEFEA 2025, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, η Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Maria Eagle, Βουλευτές, καθώς και στελέχη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής της έκθεσης κύριος Βασίλης Μπάρκας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κύριος Τάσος Ροζολής.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Αναστάσιος Ροζολής, σημείωσε πως ο ΣΕΚΠΥ εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 250 ελληνικές εταιρείες του κλάδου με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Εστιάζοντας στην πρόθεση στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με την απαίτηση βιομηχανικών επιστροφών τουλάχιστον 25% τόνισε πως «οι βιομηχανικές επιστροφές 25% δεν πρέπει να ιδωθούν ως δυσβάσταχτη υποχρέωση αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, ιδιαίτερα απαραίτητων για την επιτυχή διαχείριση και του μεγάλου κύματος προγραμμάτων λόγω του ReArm Europe».
Διαβάστε ακόμα:
→ Πώς θα «αναστηθεί» η αμυντική βιομηχανία