Skip to main content

Εμείς γιατί πάμε ανάποδα;

Παρά τις προόδους που καταγράφει η χώρα στα δημόσια οικονομικά, στις επενδύσεις χωλαίνουμε, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Από Θεού άρξασθαι λένε στην εκκλησία που αν θέλουμε να το μεταφέρουμε στην οικονομία γίνεται: Από επενδύσεις άρξασθαι…

Και παρά τις προόδους που καταγράφει η χώρα στα δημόσια οικονομικά, στις επενδύσεις χωλαίνουμε, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο CEO Club. Ανέφερε: «Το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα παραμένει ση μαντικό σε σχέση με την Ευρωζώνη, αφού, παρά τη σημαντική αύξησή τους, οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2025 αναμένεται να ανέλθουν στο 16,3% του ΑΕΠ έναντι 21,1% στην Ευρωζώνη».

Πρότεινε αυτά που έχει πει πολλές φορές και όλοι ξέρουν ως μεταρρυθμίσεις σε τομείς με διαχρονικές αδυναμίες, όπως είναι κυρίως η γραφειοκρατία στο Δημόσιο και η απονομή δικαιοσύνης, δύο πολύ βασικές προϋποθέσεις για να έλθουν στην Ελλάδα επενδύσεις… Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Στουρνάρα διαβάζαμε στον Τύπο ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προωθούν μια νέα βάση δεδομένων στην οποία θα υποχρεωθούν να δηλώσουν εκ νέου από το καλοκαίρι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες όλα τα ακίνητά τους με πάσα λεπτομέρεια… Το σχέδιο θα τρέξει με την απειλή προστίμων και τα παρόμοια, καθώς τα πρόστιμα φέρνουν έσοδα.

Στην αρχή, όταν το διαβάζεις χαμογελάς, αλλά όταν το σκεφτείς καλύτερα, αναρωτιέσαι τι γίνεται με αυτούς στο υπουργείο Οικονομικών που έχουν ήδη χίλια εργαλεία για τα ακίνητα και μπορούν να κάνουν εκατομμύρια διασταυρώσεις; Και ενώ έχουν όλα τα στοιχεία, με το κράτος να ψηφιοποιείται με ταχείς ρυθμούς, ζητάνε ξανά από τους πολίτες να δηλώσουν τα ήδη καταγεγραμμένα στο Ε9, στο κτηματολόγιο, στο υποθηκοφυλακείο και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η γραφειοκρατία που εν προκειμένω μπορεί να δικαιολογείται από τους αρμοδίους με επιχειρήματα, αλλά στο βάθος του μυαλού τους όσοι το ακούνε καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά μοιάζουν με προφάσεις ώστε να υπάρχει έργο για τους υπαλλήλους, ήτοι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο…

Παλιά στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν οι «φορομπήχτες» σύμβουλοι των υπουργών που στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας αναζητούσαν νέους φόρους για να εισπράξουν τα δημόσια ταμεία. Ως πρόσωπα, με τον καιρό γίνονταν απαραίτητοι στους πολιτικούς προϊσταμένους, με αποτέλεσμα ό,τι λέγανε να θεωρείται θέσφατο και υπεράνω κριτικής. Βέβαια, κατά καιρούς κάποιοι υπουργοί πλήρωσαν ακριβά λάθη των συμβούλων τους.

Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα ηλεκτρονικά εργαλεία έχουν πολλαπλασιαστεί, αυξάνονται οι πλατφόρμες, αλλά η ουσία της γραφειοκρατίας παραμένει το ίδιο καταδυναστευτική. Το ζήτημα είναι να απλοποιούμε την εκ πλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και όχι το αντίθετο, όπως έχει γίνει, και τούτο παρά το ότι έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση. Υποτίθεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη Δύση -που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα- βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και βοηθάει στην προσέλκυση κεφαλαίων. Εμείς γιατί πάμε ανάποδα;