Το 2022, την ώρα που οι νεαροί επενδυτικοί τραπεζίτες διαμαρτύρονταν για εξάντληση λόγω του πρωτοφανούς ρυθμού συμφωνιών στη Wall Street, η Citigroup είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να προσελκύσει και να κρατήσει νέα ταλέντα: καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην Κόστα ντελ Σολ της Ισπανίας.
Η αμερικανική τράπεζα προσέλαβε 27 αναλυτές στο νεοσύστατο γραφείο της στη Μάλαγα – μια πόλη αγαπητή σε τουρίστες και Ισπανούς, για τη θάλασσα, τον ήλιο και τα εστιατόριά της – υποσχόμενη οκτάωρα και ελεύθερα σαββατοκύριακα.
Οι ανταγωνιστές της Citi χλεύασαν την πρωτοβουλία ως επικοινωνιακό τρικ που δεν θα άλλαζε την κουλτούρα της Wall Street. Ο Μανόλο Φαλκό, τότε συνδιευθυντής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Citi σε παγκόσμιο επίπεδο, επέμενε: «Αυτό δεν είναι τέχνασμα».
Λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα, όπως εξηγούν σε ρεπορτάζ οι Financial Times, το γραφείο έχει κλείσει, οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί στο Λονδίνο και μερικοί απολύθηκαν. Το πείραμα που στόχευε στην ανατροπή του παραδοσιακού, εξαντλητικού μοντέλου για τους junior αναλυτές είχε άδοξο τέλος.
Ποια ευελιξία; Μόνο εξάντληση
Πρώην εργαζόμενοι στο γραφείο της Μάλαγα και στελέχη που συμμετείχαν στο project λένε στην εφημερίδα πως η πραγματικότητα απείχε πολύ από τις εξαγγελίες. Πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν εξαντλητικά ωράρια για να κερδίσουν μια πολυπόθητη μετάθεση σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. «Η ευελιξία που διαφημιζόταν ως βασικό πλεονέκτημα απλώς δεν υπήρχε», δήλωσε πρώην εργαζόμενος. «Αν ήθελες να πετύχεις και να πας Λονδίνο, έπρεπε να δουλέψεις τις ίδιες ώρες με τους συναδέλφους εκεί».
Το project σχεδιάστηκε από τους Νάτσο Γκουτιέρες-Οράνσια (τότε επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Citi για την ΕΜΕΑ), τη Μαρία Ντίαθ δελ Ρίο (διευθύντρια προσωπικού) και τον Μανόλο Φαλκό. Αρχικά εξετάστηκαν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Τσεχία, αλλά επελέγη η Ισπανία, εν μέρει χάρη στη φιλοεπενδυτική στάση του δημάρχου της Μάλαγα.
Ήταν στη Μάλαγα, αλλά ονειρεύονταν Λονδίνο
Από περισσότερους από 3.000 υποψήφιους, επιλέχθηκαν 27 αναλυτές, οι οποίοι εντάχθηκαν σε ομάδες του Λονδίνου και, θεωρητικά, μετά από δύο χρόνια καλής απόδοσης, θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην καρδιά των αγορών. Η Ντίαθ δελ Ρίο χειριζόταν τη διαδικασία, με έναν μάνατζερ επιτόπου να ρυθμίζει τις βάρδιες ώστε να αποφεύγονται τα ξενύχτια.
Ωστόσο, η προοπτική μετάθεσης στο Λονδίνο ώθησε πολλούς να δουλεύουν ατελείωτες ώρες. «Πολλοί στη Μάλαγα ήταν δυστυχισμένοι», ανέφερε άτομο με γνώση του project. «Υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, αλλά ελάχιστη πρόοδος».
Η Citigroup ανέφερε ότι η έμφαση στη «διασύνδεση μεταξύ των κόμβων της και στην κινητικότητα στελεχών» απέδωσε, καθώς πολλοί από τους αναλυτές της Μάλαγα κατάφεραν να μετακινηθούν σε Λονδίνο και Παρίσι. Ωστόσο, η τράπεζα δεν διευκρίνισε πόσοι ακριβώς μετακινήθηκαν.
Ωράρια Νέας Υόρκης, με μισθούς Ισπανίας
Αναλυτές στη Μάλαγα παραδέχονται πως υπήρχε περισσότερη ευελιξία, αλλά όσοι ήθελαν να έχουν εξέλιξη, έπρεπε να δουλεύουν με τους ρυθμούς του Λονδίνου, λαμβάνοντας όμως σχεδόν τα μισά χρήματα. Ο αρχικός μισθός ήταν 55.000 δολάρια – σχεδόν τα μισά από όσα κερδίζουν οι αντίστοιχοι σε Λονδίνο ή Νέα Υόρκη. «Όσο περισσότερο αφοσιωνόσουν, τόσο περισσότερα projects έπαιρνες», είπε εργαζόμενος. Αν δεν ήσουν διαθέσιμος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι πιθανότητες ανάθεσης σοβαρών δουλειών –και άρα προαγωγής– μειώνονταν.
Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η κούραση. Το γραφείο της Μάλαγα, στελεχωμένο με ενθουσιώδεις εικοσάρηδες, λειτούργησε χωρίς επαρκή εποπτεία, καθώς η Citigroup μπήκε σε φάση αναδιάρθρωσης υπό τη CEO Τζέιν Φρέιζερ. Η αποχώρηση της Ντίαθ δελ Ρίο το 2024 άφησε την ομάδα χωρίς καθοδήγηση, με τους εργαζόμενους να νιώθουν «ξεχασμένοι».
«Μας πούλησαν το όνειρο»
Αρχικά, υπήρχε ένας υπεύθυνος στο γραφείο, αλλά έφυγε μετά από ένα χρόνο. Στη συνέχεια, υπήρχε συνεχής εναλλαγή ανώτερων στελεχών – και για έξι μήνες, κανείς δεν επιτηρούσε την ομάδα. «Υπήρχε απόλυτο χάος. Υπάλληλοι εξαφανίζονταν για μήνες, το ηθικό ήταν στα τάρταρα», λέει πρώην εργαζόμενος. Όταν άρχισε να διαφαίνεται το κλείσιμο του γραφείου, οι αποχωρήσεις δεν αναπληρώθηκαν.
Η Citi ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το κλείσιμο της Μάλαγα είναι μέρος της στρατηγικής «απλοποίησης του οργανισμού και βελτίωσης της λειτουργίας του». Όσοι συμμετείχαν στο πρότζεκτ λένε ότι ήταν «θύμα» της αναδιάρθρωσης, γνωστής εσωτερικά ως Project Bora Bora. Με τους Φαλκό και Γκουτιέρες-Οράντια σε νέους ρόλους και χωρίς την Ντίαθ δελ Ρίο, το project έμεινε ακέφαλο. «Η ιδέα ήταν καλή, η εκτέλεση προβληματική», λέει εμπλεκόμενος.
Για τους περισσότερους αναλυτές της Μάλαγα, η Κόστα ντελ Σολ ήταν απλώς το ενδιάμεσο στάδιο για μια καλύτερη δουλειά στο Σίτι. Όσοι όμως ήλπιζαν ότι η επενδυτική τραπεζική μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό, ένιωσαν πως η Citi απλώς έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. «Μας πούλησαν το όνειρο, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική», είπε ένας εργαζόμενος.