Skip to main content

Χρηματιστήρια: Το μεγάλο rebound μετά το «κραχ των δασμών», τα παράδοξα και τι αποκαλύπτει η ιστορία 100 ετών

Η BNP Paribas εξέτασε τι έχει γίνει τα προηγούμενα 100 χρόνια για να εξηγήσει το σήμερα - Και το Bloomberg εντοπίζει στο τρέχον ράλι αρκετά «μυστήρια»

Ήταν η εβδομάδα που η Wall Street ανέκτησε το χαμένο έδαφος. Οι αμερικανικές μετοχές με ένα σερί 9 ανοδικών συνεδριάσεων «έσβησαν» τη ζημιά των δασμών.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις επέστρεψαν δυναμικά στις αγορές ομολόγων, ενώ και τα πιο κερδοσκοπικά assets – όπως το bitcoin και μετοχές ζημιογόνων τεχνολογικών εταιρειών – κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανάκαμψη οικοδομήθηκε κυρίως πάνω στην προσδοκία ότι ο Λευκός Οίκος θα κινηθεί τελικά προς συμβιβαστικές λύσεις στο μέτωπο του εμπορίου. Η ανακοίνωση της προσθήκης 177.000 θέσεων εργασίας τον Απρίλιο και η διατήρηση της ανεργίας στο 4,2% ενίσχυσαν περαιτέρω το θετικό κλίμα.

Οι αντιφάσεις στις αγορές

Πίσω από το ράλι, όμως, υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν πως η αγορά παραμένει νευρική. Σύμφωνα με το Bloomberg, παρατηρούνται έντονες ασυνέπειες μεταξύ αγορών: τα κρατικά ομόλογα εκπέμπουν σήματα για παρατεταμένα υψηλά επιτόκια, το δολάριο αποσυνδέεται από τις αποδόσεις των ομολόγων και τα παράγωγα δεν δείχνουν σαφή κατεύθυνση για τη Fed.

Ο Phil Pecsok της Anacapa Advisors εξηγεί στο Bloomberg ότι οι επενδυτές βρίσκονται «σε μια ουδέτερη ζώνη», όπου δεν είναι σαφές αν έρχονται τελικά νέοι δασμοί ή κάποιου είδους αναδίπλωση. «Κανείς δεν ξέρει τίποτα με βεβαιότητα», προειδοποιεί.

Το άγχος αποτυπώνεται και στον δείκτη χρηματοπιστωτικού στρες της Bank of America, ο οποίος παραμένει αισθητά υψηλότερα από τα επίπεδα των τελευταίων μηνών, παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας.

Το «κραχ των δασμών» σε ιστορικό πλαίσιο

Σε έκθεση που δημοσιεύει το MarketWatch, οι στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas εμβάθυναν σε δεδομένα 100 ετών για τις αγορές, εξετάζοντας τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια πτώσης του περασμένου αιώνα. Αντλώντας στοιχεία ήδη από το 1928 και νωρίτερα (μέσω του Dow Jones), τοποθέτησαν την πρόσφατη πτώση σχεδόν 20% του S&P 500 — από τα υψηλά του Φεβρουαρίου έως τα χαμηλά του Απριλίου — στο πλαίσιο μιας ιστορικά γνωστής κατηγορίας: των μη-υφεσιακών κραχ.

Η BNP χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «κραχ των δασμών», καθώς τα αίτιά του συνδέονται άμεσα με τις επιθετικές εμπορικές ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημειώνει, τέτοιες πτώσεις είναι συχνά απότομες και ευμετάβλητες, αλλά τείνουν να είναι σύντομες, όταν δεν συνοδεύονται από βαθιά ύφεση.

Η ερμηνεία αυτή ενισχύει την άποψη ότι η πρόσφατη ανοδική αντίδραση δεν είναι απαραίτητα αβάσιμη. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως εάν υπάρξει επιδείνωση στα εταιρικά αποτελέσματα ή συμπίεση των αποτιμήσεων (PE compression), οι αγορές ενδέχεται να δοκιμάσουν ξανά τα χαμηλά του έτους.

Ο πληθωρισμός, η Fed και το δολάριο

Παρότι η αγορά προεξοφλεί τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2025, η Fed δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει επιφυλακτική. Ο Henry Allen της Deutsche Bank προειδοποιεί στο Bloomberg ότι οι επενδυτές διακινδυνεύουν να επαναλάβουν ένα σταθερό λάθος των τελευταίων ετών: να θεωρούν τη Fed πιο “ήπια” απ’ ό,τι αποδεικνύεται.

Ταυτόχρονα, παραμένει ένα ακόμα ανησυχητικό σήμα: η αποσύνδεση του δολαρίου από τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Κανονικά, το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχυόταν με την άνοδο των αποδόσεων, αλλά αυτή η συσχέτιση έχει σπάσει από τις αρχές Απριλίου. Ο Lawrence Creatura της PRSPCTV Capital το αποδίδει σε μια σταδιακή απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο, φέρνοντας στον νου εποχές όπως εκείνη του Smoot-Hawley Act του 1930.

Μια νέα εποχή ή μια προσωρινή ανακούφιση;

Η Maria Vassalou του Pictet Research Institute συνοψίζει: «Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ζούσαμε σε ένα περιβάλλον ελεύθερου εμπορίου και ειρήνης. Όλα αυτά αλλάζουν. Μπαίνουμε σε μια νέα ισορροπία, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.»

Παρά τη θεαματική ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, η αγορά δεν έχει αφήσει πίσω της το άγχος. Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο τι θα γίνει με τους δασμούς, αλλά αν οι επενδυτές, σε αυτό το μεταβατικό περιβάλλον, μπορούν να εμπιστευτούν τα ίδια τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.