Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στον πιο ψυχρό εξωπλανήτη που γνωρίζουμε.
Οι πλανήτες που ανακαλύπτονται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα έλαβαν από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία εξωπλανήτες. Έχουν ανακαλυφθεί περίπου 5.500 χιλιάδες εξωπλανήτες στο γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους στο Σύμπαν.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι τύποι των πλανητών που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι μπορούν να αναπτυχθούν σε πλανητικά συστήματα. Αποδείχθηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών είναι πολύ μεγάλη αφού εντοπίζονται συνεχώς καινούργιοι τύποι πλανητών με ακραίες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες και εξωτικά χαρακτηριστικά.
Ένας από τους εξωπλανήτες που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εκείνων με ακραίες συνθήκες είναι ο WD 1856+534 b που βρίσκεται σε απόσταση 81 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα γιγάντιο πλανήτη με μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. Ο WD 1856+534 b είναι ο πιο κρύος εξωπλανήτης που έχει εντοπιστεί ποτέ, με μέση θερμοκρασία μείον 87 βαθμούς Κελσίου. Αυτό καθιστά τις μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη περίπου ίδιες με τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη κάτι που συνέβη στην Ανταρκτική στη διάρκεια του χειμώνα στην παγωμένη ήπειρο.
Η μετακίνηση
Παρόλο που ο εξωπλανήτης περιφέρεται κοντά στο μητρικό του άστρο του γεγονός που κανονικά θα σήμαινε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία επιφάνειας σε αυτήν την περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού το άστρο αυτό είναι πρακτικά νεκρό. Πρόκειται για ένα λευκό νάνο, ένα κοσμικό σώμα που αποτελεί το υπόλειμμα ενός άστρου που αφού έκαψε τα καύσιμα του έπαψε πια να λειτουργεί . Όταν τα αστέρια μεσαίου μεγέθους φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, αποβάλλουν τα εξωτερικά τους στρώματα και δεν δημιουργούν πλέον θερμότητα μέσω της σύντηξης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα εναπομείνασα θερμότητα σε αυτά, έτσι συνεχίζουν να κρυώνουν με την πάροδο του χρόνου.
Οι λευκοί νάνοι είναι πολύ συνηθισμένοι στο γαλαξία μας, επομένως το γεγονός ότι οι εξωπλανήτες μπορούν να περιφέρονται γύρω τους είναι σημαντικό αφού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να υπάρχουν κατοικήσιμοι κόσμοι που περιστρέφονται γύρω από αυτά τα νεκρά άστρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελετώντας αυτόν τον ψυχρό εξωπλανήτη δεν ήταν σίγουροι εάν θα ήταν δυνατό για έναν πλανήτη να επιβιώσει σε αυτήν την τοποθεσία.
Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του θανάτου ενός άστρου σαν αυτό αρχικά διογκώνεται για να γίνει κόκκινος γίγαντας πριν συρρικνωθεί σε έναν πυρήνα. Εάν ο πλανήτης βρισκόταν στη σημερινή του θέση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα τον είχε κυριολεκτικά καταπιεί ο κόκκινος γίγαντας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πλανήτης βρισκόταν μακριά από το άστρο και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου πλησίασε πιο κοντά σε αυτό.
«Ο WD 1856+534 b είναι τώρα ο πρώτος άθικτος εξωπλανήτης που επιβεβαιώθηκε στην ‘απαγορευμένη ζώνη’ ενός λευκού νάνου, μια περιοχή όπου οι πλανήτες θα είχαν εξαφανιστεί κατά τη φάση του κόκκινου γίγαντα του άστρου. Η παρουσία του εξωπλανήτη παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι η πλανητική μετανάστευση σε κοντινές τροχιές συμπεριλαμβανομένης της κατοικήσιμης ζώνης γύρω από λευκούς νάνους είναι δυνατή» αναφέρουν οι ερευνητές.
Naftemporiki.gr