Με μικρή άνοδο έκλεισε ο S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, παρά τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Για τον Απρίλιο έκλεισε με πτώση, στον τρίτο διαδοχικό μήνα απωλειών.
Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,15% στις 5.569,06 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε επίσης 141,74 μονάδες ή 0,35% στις 40.669,36 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε οριακά 0,09% στις 17.446,34 μονάδες.
Παρότι ο S&P 500 και ο Dow Jones γνώρισαν την έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου, οι επενδυτές έκαναν λόγο για έντονη μεταβλητότητα. Στα χαμηλά του, ο S&P 500 υποχώρησε 2,3%, ενώ ο Dow περισσότερο από 780 μονάδες.
Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, σε μία απότομη αλλαγή μετά την άνοδο 2,4% του τελευταίου τριμήνου του 2024. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 41% καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους εν αναμονή των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Αντίστοιχα, επιμέρους στοιχεία έδειξαν μεγάλη επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες και πτώση στις κυβερνητικές δαπάνες εν μέσω των περικοπών που έκανε ο Έλον Μασκ στο πλαίσιο του προγράμματος DOGE. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο με το βραδύτερο ρυθμό από το 2023.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δημιουργούν ανησυχίες ότι το χάος που προκλήθηκε από τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ ενδεχομένως να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση προτού ακόμη υπογραφούν διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Ο ίδιος ο Τραμπ κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπάιντεν για τα αρνητικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπομονή και ότι οι πολιτικές του θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.
Σε μηνιαία βάση, ο S&P 500 υποχώρησε 0,8%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 3,2%. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα απωλειών και για τους δύο δείκτες. Στον αντίποδα, ο Nasdaq ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση 0,9%.
Για τον Κρίσνα Γκούχα της Evercore, τα σημερινά στοιχεία δίνουν στους επενδυτές και στην Fed μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας εν μέσω του σοκ από τους δασμούς. Ωστόσο, το σχετικό μέγεθος των επιπτώσεων μπορεί να μην καταστεί σαφές έως το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε.
«Αυτό θέτει την Fed μπροστά σε ένα δίλημμα ως προς το αν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο ή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης τον Ιούνιο , επειδή ο κίνδυνος καθυστέρησης είναι πολύ υψηλός, παρόλο που μπορεί να μην έχει την σαφήνεια που θα ήθελε σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας», σημείωσε ο Γκούχα.